Makó és környéke

2019.05.25. 21:21

Bekukkantottunk az új levéltárba

- A könyvtár vagy a múzeum funkciója a hétköznapi ember számára egyértelmű, a levéltárral azonban más a helyzet. Nos, ez nem a posta kihelyezett intézménye: itt nem leveleket, hanem írott emlékeket őrzünk, ezeket kutatjuk - mondta Urbancsok Zsolt igazgató szombaton délután, amikor a Szirbik Miklós Egyesülettel közös szervezésben civileknek is bemutatta a makói levéltár új, tavaly év végén átadott Petőfi parki épületegyüttesét.

SZ.I.M.

Az érdeklődők – közel kéttucatnyian – nem csupán tájékoztatást kaptak, de be is barangolhatták a levéltárat, beleértve a korszerű raktárakat is, és jó néhány érdekes dokumentumot láthattak.


Mint megtudtuk, Makónak a törökvész előtti időkből nincsenek iratai, hiszen azok a hódoltság idején elpusztultak. A levéltár egyébként összesen annyi iratot őriz, hogy azok egymás mellé téve két kilométert és száz métert tennének ki, közülük a legrégebbi pedig 1682-ből való. Urbancsok Zsolt azt is elmondta, hogy mi miatt érdemes felkeresnünk a levéltárat. – Például ha egy bizonyítványt elvesztettünk és másolatot szeretnénk róla, vagy ha egy ház építésével kapcsolatos dokumentumokat, engedélyeket, tervrajzokat keresünk – vetette fel. A legnépszerűbb kutatási téma persze a családtörténet – ehhez is minden segítséget megkap, aki kíváncsi rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!