Makó és környéke

2016.08.31. 14:25

Cukorbetegnek hitte magát, pedig csak a víz rossz ízű

Büdös a víz és az íze is rossz, amióta az új, nagyéri kútból kapják a vizet - erre panaszkodnak többen Pitvaroson. Volt, aki azt hitte, hogy cukorbeteg lett, mert acetonosnak érezte a vizet. A minősége viszont megfelel az előírásoknak.

Kovács Erika

– Minősíthetetlen a víz íze. Megkóstoltam többször is, de ez borzalmas – mondta Berki Andrásné. A pitvarosi asszony férje éppen akkor ért haza az  ivóvizes konténertől.


Két ötliteres üvegben hozott vizet. – Most ezt isszuk, meg ásványvizet. Ha már fizetjük a díjat, lehetne normális íze is, mint régen. Korábban jobb volt, még ha sárga is volt a színe – dohogott az asszony. – Nagyon büdös. Tusoláskor különösen érzi az ember – tette hozzá a férje, Berki András.


– Mi a település másik részében lakunk, de ott is ugyanez a helyzet. Annyi hasznunk lett az ivóvízminőség-javító programból, hogy jó a nyomás. Most két perc alatt megtelik a kád vízzel – tudtuk meg a menyüktől, Berkiné Varga Ágnestől. A minőségjavított vízre rendszeresen panaszkodnak a megyében mindenhol.

 

Berki Andrásné azt mondta, ahogy megengedi a vízcsapot, már érzi, hogy büdös a víz. Fotó: Kovács Erika

Berki Andrásné azt mondta, ahogy megengedi a vízcsapot, már érzi, hogy büdös a víz. Fotó: Kovács Erika

– Kicsit műanyagíze van ugyan az új vezetékek miatt, és a fertőtlenítőt is érezni, de az elkerülhetetlen – mondta Radó Tibor polgármester, aki minket is megkínált a vízből. – Én mindennap ezt iszom, nincs vele bajom. Az első napokhoz képest már sokkal kevesebb benne a fertőtlenítő, és, reméljük, ez tovább csökken. Az interneten egy férfi azt írta, azt hitte, hogy cukorbeteg lett, mert acetonszagot érzett, ha ivott. Mi is hasonlót éreztünk, és finoman szólva nem ízlett.


– Az ivóvízminőség-javító program előtt sokkal rosszabb volt a helyzet – folytatta a polgármester. – Ha a fürdőkádba engedtük, látszott, hogy sárga a víz. Volt egy kerti csapunk, amelyik kicsit csöpögött. Rövid idő múlva körülbelül 10 centis kocsonyás váladék ült ki rajta. Ehhez képest most fehér a víz, ráadásul a nyomás is megváltozott. Eddig csak folydogált, de amióta elkészült a minőségjavítás, azóta megfelelő a nyomás. Igaz, ennek vannak hátulütői is. A településen, az utcán és a házaknál is sok az öreg vezeték. Amióta normális nyomással érkezik a víz, többeknél volt csőtörés.


 

Itt lehet panaszt tenni


Az Alföldvíz Zrt. felhívja a lakosok figyelmét, hogy ha az ivóvíz minőségével kapcsolatban problémát érzékelnek, hívják a 80/922-333-as zöldszámot

Gőgh Antalnénak és Balogh Imrénének ízlik az új víz. Azt isszák, azzal főznek. Kasik István szerint viszont olyan lett a pitvarosi víz íze, mint a szegedié. Klóros. – Én már a régi vizet sem szerettem, inkább a boltból vettem palackost. A lányom azonban kitartott a csapvíz mellett. De amióta az új kútra kötöttek bennünket, már képtelen inni belőle, olyan rossz. Tele van víztisztító anyagokkal – mondta a férfi.


Borka Lászlóék házi víztisztító berendezést használnak. – Még a régi víz idején vettük. Sokféle betegségem van. Nem akartuk, hogy a víz rontson az állapotomon – mondta a férfi. A felesége a kedvünkért ivott egy pár kortyot a csapvízből. Az első korty után az arca elárulta, hogy nem ízlik neki.


A problémával megkerestük a szolgáltatót, az Alföldvíz Zrt.-t. – A tisztítási technológia befolyásolhatja a víz ízét, szagát, de a színét is – tudtuk meg Diós Zsolttól, az Alföldvíz Zrt. PR-munkatársától. Új kutakkal, más rétegből nyerjük a vizet. Az új vízbázisok bekapcsolása is okozhat az érzékszerveinknek változást. A minőség viszont megfelel a kormányrendelet értékeinek. A projekt zárása óta a népegészségügyi hatóság hetente ellenőrzi a víz minőségét, ami megfelelő – mondta a szakember. Hozzátette, Pitvarosról, Ambrózfalváról, Nagyérről és Csanádalbertiről az elmúlt időszakban nem érkezett az Alföldvízhez lakossági panasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!