Makó és környéke

2015.01.18. 20:22

Disznótorna a disznótorban

Pitvaros - Ma már falun sem túl gyakori a disznóvágás. Hogy a fiatalok is megismerjék a hagyományt, ezért rendezi meg évről évre a falusi disznótort a pitvarosi Erdei Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár.

M. K. E.

Két 140 kilogrammos hízót vágtak le szombaton Pitvaroson, a III. Hagyományőrző Disznótoros Napon. Néhány évtizede még alig volt olyan ház, ahol télen ne vágtak volna le legalább egy disznót. Manapság azonban nálunk is egyre kevesebben tartanak sertést, és a disznóvágások is egyre ritkábbak. Szeretnénk, ha ezt a hagyományt megismernék a fiatalok, ezért rendeztük meg immár harmadik alkalommal a disznótoros napot – mondta Tószegi Gyula, a művelődési ház igazgatója.

Van itt sütnivaló! – mutatták a pitvarosi asszonyok.  Fotó: Kovács Erika

Van itt sütnivaló! – mutatták a pitvarosi asszonyok.
Fotó: Kovács Erika

Bárki megtekinthette a pörzsölést, és hogy hogyan lesz a disznóhúsból hurka és kolbász. Mintegy húsz önkéntes gyúrt, töltött és serénykedett az üstök és a bogrács körül. Összesen 300 adag orjalevest, 100 adag disznópörköltet, 200 gombóc töltött káposztát főztek, 300 adag sült kolbászt és hurkát sütöttek a piatvarosiak, ami a délután folyamán el is fogyott.

A kései ebéd után pedig disznótornát rendeztek. A játékra nyolcan jelentkeztek, akiknek sültkolbász-evésben, disznóbélfújásban és forraltbor-ivásban kellett megmérkőzniük. A tornát Hatternik Dániel és Kaiser Gergő nyerte meg, jutalmuk 5 kiló kolbász volt. A jó hangulatról a Live band és a
Sógorok együttes gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!