Makó és környéke

2019.08.13. 22:44

Eddig több mint kétezren igényelték a babaváró támogatást megyénkben

A Csongrád Megyei Kormányhivatal és a makói önkormányzat a Családvédelmi Akcióterv 7 pontját bemutató szakmai tájékoztatót szervezett. Az érdeklődők választ kaphattak a támogatási lehetőségekkel kapcsolatos konkrét kérdéseikre is. Kiderült: nagy az érdeklődés a Családvédelmi Akcióterv iránt.

Kovács Erika

Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere a rendezvényen a makói családpolitikai intézkedésekről, eredményekről beszélt.


- Makón 2014-től a képviselő-testület első- és legfontosabb döntései a családok érdekében történtek. A babakötvény összegét 50-ről 100 ezer forintra emeltük.


A polgármester kiemelte, bővítették a bölcsődei férőhelyeket, óvodai, iskolai felújításokat hajtottak végre.

Fecskelakás programot indítottak, 9 lakással. Ingyenesen biztosítanak közművesített telket fiatal családoknak. A házasságkötések száma is növekedett Makón, ahol ingyenes a házasságkötési ceremónia azoknak a pároknak, akiknek legalább egyike makói lakcímkártyával rendelkezik.


A családbarát intézkedéseknek köszönhetően növekedett Makón az újszülöttek száma és az itt letelepedni kívánó fiatal családok száma is.

A rendezvényen a Családvédelmi Akcióterv részleteibe is beavatták a szakemberek az érdeklődőket. Fotó: Kovács Erika

A babafa program a gyermekek makói kötődését erősíti. 2016-tól ingyenes a bárányhimlő elleni oltás. Ez gyermekenként mintegy 20 ezer forintos támogatás a családoknak.


A polgármester beszélt az általános iskolások tanévkezdési támogatásáról, a szakmát tanuló középiskolások ösztöndíjrendszeréről és a Bursa Hungarica ösztöndíjról is. Makón számos ingyenes gyermektábort is szerveznek a vakáció idején, ami nagy segítség a szülőknek.


Juhász Tünde, Csongrád megyei kormánymegbízott megnyitóbeszédében kiemelte, a kormány már 2010-től kiemelten támogatja a családokat.


- Soha nem látott lehetőséget kapnak ma a családalapítás előtt állók és a gyermekeket nevelő családok. Az idén meghirdetett 7 pontos akcióterv hatalmas segítséget nyújt a családoknak. Ha egy fiatal házaspár 10 millió forintot kaphat, vagy ha 2,5 millió forinttal olcsóbban vehet autót, esetleg az otthonteremtésére egy kisebb településen is jut támogatás, vagy a meglévő hiteléből elengednek egy nagyobb összeget, az mindenképpen vonzerővel bír – emelte ki. Arról is beszélt, hogy július 1-jétőla családvédelmi akcióterv 4 pillérének indulásától, országosan 6300 babaváró támogatást kötöttek már meg, és 9000 érvényes nagycsaládos autóvásárlási támogatási kérelem érkezett be.

 

- A számok azt igazolják, igény és érdeklődés van a támogatások iránt. Büszkék vagyunk a Csongrád megyei eredményekre is. Július 1-jétől napjainkig alig 30 munkanap áll csak mögöttünk. Ezalatt az idő alatt 2171 babaváró támogatási igényt kaptunk. A falusi CSOK-ra 635-en nyújtottak be kérelmet, 416-an pedig nagycsaládosok autóvásárlási támogatására pályáztak. Utóbbi szám nem teljes, mivel elektronikusan is lehet igényelni a támogatást. A már meglévő jelzáloghitel elengedéséért 438-an fordultak hozzánk

– fogalmazott Juhász Tünde. A kormánymegbízott hangsúlyozta, a fórum célja a gyakorlati tudás megszerzése.



 

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!