Makó és környéke

2015.01.04. 21:20

Egészséges víz folyik majd a csapból

Pitvaros - Nagyért, Ambrózfalvát, Pitvarost és Csanádalbertit eddig is sok minden kötötte össze a közelségük miatt. Az új ivóvízvezeték is fontos kapocs lesz, hamarosan egészséges víz folyik majd a csapokból.

Kovács Erika

A Makó és térsége ivóvízminőség-javító projekt keretében Nagyér, Ambrózfalva, Pitvaros és Csanádalberti új kútról kapja majd a vizet. Új távvezeték köti össze a négy települést. A munka a befejezéséhez közeledik.

– Nagyér és Pitvaros között 7700 méter hosszúságban 160 milliméter átmérőjű, Pitvaros és Csanádalberti között pedig 2500 méter hosszú, 110 milliméter átmérőjű távvezetéket építettünk – tudtuk meg [namelink name="Helmeczi Miklóstól"], a Keviép Kft. fő-építésvezetőjétől.

A négy település Nagyérről kapja majd az egészséges ivóvizet. Az új kút már elkészült, a vizét bevizsgáltatták, a szolgáltató hamarosan rákapcsolhatja a településeket. Pitvaroson új glóbusz épül a falu Ambrózfalva felőli határában. A régi hidroglóbuszt lebontják.

Pitvaros határában épül az új aquaglóbusz – mutatta Radó Tibor polgármester. A szerző felvétele

Pitvaros határában épül az új aquaglóbusz – mutatta Radó Tibor polgármester. A szerző felvétele
– Az épülő magastározó aquaglóbusz lesz. A hidroglóbusszal ellentétben nem lesz kipányvázva, most készül a beton alapja. Látványában is különbözik majd a régitől: a megszokott gömb helyett ívelt hengeres „fejet" kap. Ferencszálláson épült hasonló magastározó – sorolta Helmeczi Miklós. A rekonstrukciós munkálatokkal ez év végére készül el a kivitelező. A beruházáshoz kapcsolódóan jövőre Nagyéren vízműtelep is épül. – Nagyéren eddig is jó minőségű volt a víz. Ezért is fúrták meg itt a négy települést ellátó új kutat – tudtuk meg Lőrincz Tibor polgármestertől.
Pitvaroson az arzén magasabb kicsivel az uniós szabványnál. – Örülök, hogy megújul az ivóvízrendszer, méghozzá úgy, hogy ez nem terheli a települések költségvetését. A konténerre sem lesz szükség, amit ugyan nem sokan használnak, de az üzemeltetési költsége igen magas – nyilatkozta Radó Tibor, Pitvaros polgármestere.

Csanádalbertin a vízben lévő bór és a vas értéke haladja meg az előírásokat. – A vizünk íze kellemes, a színe egy kicsit sárgás. A lakosság szereti, aki évtizedekig ezt itta, nem ment el a konténerhez vizet vételezni – summázta Csjernyik Zoltán polgármester.

Az új vezetékrendszer átadása után Ambrózfalva ötvenes években épült víztornya nyugdíjba megy. A szerző felvétele

Az új vezetékrendszer átadása után Ambrózfalva ötvenes években épült víztornya nyugdíjba megy. A szerző felvétele
Ambrózfalván a jelenlegi vezetékes víz bór- és arzéntartalma haladja meg a megadott értéket. – Szeptember 25-én elektromos hiba miatt be kellett zárni az egészséges vizet biztosító konténerünket. Meg kell, hogy jegyezzem: senki nem hiányolja. Az emberek nem szeretik a vizét, mert nagyon fertőtlenítőízű. Most 5 literes ballonokban Hódmezővásárhelyről kapjuk a vizet, amiből naponta 200-250 liter is elfogy, mivel igen kellemes ízű – tudtuk meg Perleczki Béláné polgármestertől.

Az új vezetékrendszer átadása után Ambrózfalva ötvenes években épült víztornya nyugdíjba megy. – A víztorony hozzátartozik a település látképéhez, érzelmileg is ragaszkodunk hozzá. Az önkormányzat tulajdona. Nem bontatjuk el, ezt megígérhetem. Szeretnénk pályázati forrást találni, s felújíttatni, hogy megmaradjon az utókornak – nyilatkozta Perleczki Béláné.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!