Makó és környéke

2008.04.15. 21:20

Egy nap alatt kétszer ítélték el a makói Faragó Jánost

Makó - Egy nap alatt kétszer is bíróság elé állították a makói Faragó Jánost, mert engedély nélkül vezetett. Már az első tárgyalásra is autóval érkezett, pedig épp ez volt beidézésének oka.

Munkatársunktól

A 80 ezres bírság kiszabása után újra autóba ült – a rendőrök ekkor is elkapták, és még aznap 120 ezret rótt ki rá a bíróság. A férfi állítja: beteg feleségét vitte orvoshoz.

Rendszeresen engedély nélkül vezetett autót a makói Faragó János. Sosem volt jogosítványa. Korábban is elkapták őt a rendőrök, akkor – a bírságolás mellett – eltiltották a vezetéstől, de ez a tilalom nem tartotta vissza. Így amikor újra ellenőrizték Makó belterületén, már bírósági ügy lett a szabálytalanságból. Neparáczki László rendőr őrnagy, a makói kapitányság közlekedési osztályvezetője elmondta: a férfi a tárgyalásra is személygépkocsival érkezett, amit természetesen ő vezetett. A tárgyaláson végig tagadott, pedig a makói rendőrök tanúsították, valóban ő ült a volán mögött. A hatóság akkor egy kisebb súlyú pénzbírságot szabott ki rá, mintegy 80 ezer forint értékben.

Faragó János lapunknak elmondta: vitatja az – aznap délelőtti – eljárás jogosságát, hiszen a feljelentésen a tettenérés helyszíneként olyan házszám szerepel, ami szerinte nem is létezik. Mindazonáltal nem tagadta, hogy vezetői engedély nélkül autóba ült, sőt ezt követően is, hiszen úgy véli: sürgős szükségben használhatja az autót az is, akinek nincs jogosítványa. Ekkor, és ezt követően is indokolták az események, hogy volán mögé üljön.

Faragó János most ügyel rá: csak biciklivel közlekedik a közúton. Fotó: Miskolczi Róbert

Faragó János most ügyel rá: csak biciklivel közlekedik a közúton. Fotó: Miskolczi Róbert
Neparáczki László a tárgyalást követően kollégáival beszélgetett arról, mit is tehetnének a továbbiakban. Hiszen újra előfordulhat, hogy vezetés közben megállítják a férfit. Ám a pénzbírságon túl az egyetlen eszköz az úgynevezett szabálysértési őrizet, azaz, csak időlegesen – az újabb tárgyalásig – rács mögött tartható az újra elcsípett vétkes. Az őrnagy beszámolt róla, hogy néhány perccel ezután az érintett kollégák észrevették, az imént megbírságolt férfi hajt velük szembe – sofőrként. Így ismét leintették.

– Ott, előttük szállt ki az autóból, és azonnal le is tagadta, hogy ő vezetett. Szerencsére rögtön akadt objektív bizonyíték is, ami cáfolta állítását, ugyanis percekkel azelőtt tankolt az egyik benzinkúton, ahol az ipari kamera rögzítette, ő vezetett. Azonnal bevitték a kollégák, mi pedig rögtön értesítettük a bíróságot, ahol még aznap újra tárgyalást rendeltek el. Itt a maximálishoz közeli, 120 ezer forintos bírságot szabtak ki rá, figyelembe véve, hogy délelőtt már 80 ezerrel sújtották – foglalta össze a nem mindennapi esetet Neparáczki. Ezt követően más személy vezette el a leállított autót.

– Beteg feleségemet vittem a tárgyalás után az orvoshoz, súlyos leukémiás, és akkor intettek le a rendőrök, akik szerintem direkt rám szálltak – kommentálta az első ítélet után történteket a perköltségekkel együtt csaknem 250 ezer forint megfizetésére kötelezett Faragó. Megfellebbezte az első bírság jogosságát. Felesége, Faragó Jánosné egészségügyi papírjait megmutatva megerősítette: súlyos beteg, bármikor sürgős ellátásra szorulhat. Mint mondta, nincs miből kifizetniük a negyedmilliós büntetést, így félő, hogy a férje még börtönbe is kerül. A családfő a történtek óta csak kerékpárral jár Makón.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!