Makó és környéke

2019.05.13. 19:29

Emlékérmet veretett Makó

Bemutatta Farkas Éva Erzsébet azt az emlékérmet, amit a város újjátelepülésének 320. évfordulójára készíttetett a makói önkormányzat.

SZ.I.M.

Különleges módon, plakett és érme verésével is emlékezetessé teszi a makói önkormányzat a város török vész utáni újjátelepülésének 320. évfordulóját. A képviselő-testület, mint korábban megírtuk, Fritz Mihály szegedi szobrász- és éremművészt kérte meg az új megtervezésére - a neve ismerősen csenghet a makóiak számára, hiszen a Hagymaház előtti Múzsák kútja is az ő alkotása. Úgy tervezték, hogy egy szegedi vállalkozás fogja elvégezni az érmék verését, és 300 darab készül belőle. A mester a munkával most készült el, így tegnap mutatták be az alkotást a városházán.

Farkas Éva Erzsébet polgármester és a tervező, Fritz Mihály, no meg az érme. Fotó: makói önkormányzat

A 6 centis átmérőjű, patinázott bronz emlékplakett és -érem előlapján a város 1990. február 9-én hatályba lépett címere látható, mely a legősibb, 17. század elején használt pecsétnyomó alapján készült Szekeres István makói grafikusművész tervei nyomán. A hátlapon a Magyar Királyi Udvari Kamara által 1699. május 7-én kiadott pozsonyi oklevél egy részlete látható. Ez utóbbi azért fontos történelmi relikvia Makó számára, mert ebben ígértek négyéves adómentességet mindazok számára, akik hajlandóak a városban megtelepedni, illetve oda visszatérni.

Az emlékérme egyrészt a városháza díszdobozban átadásra kerülő reprezentációs ajándéka lesz a jövőben, de meg is lehet vásárolni, méghozzá mától, az új könyvtárban, 8000 forintos áron. A város egyébként legutóbb három esztendeje, a Návay-emlékév alkalmával veretett emlékérmet.

Ma avatják a könyvtárat

A Deák Ferenc utcában ma délben avatják fel a József Attila Könyvtár új, Makovecz Imre által tervezett épületegyüttesét. A ceremónia díszvendége Áder János köztársasági elnök lesz, aki az ünnepség előtt, 10 órától helyi iskolásoknak tart előadást a klímavédelemről a Hagymaházban. Az átadás előtt térzenét ad a Magán Zeneiskola Csikota József karnagy-igazgató vezetésével, közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes. A könyvtárat Kiss-Rigó László megyés püspök áldja meg. Az épületet egész nap megtekinthetik az érdeklődők, az előtte lévő téren kézműves-foglalkozások és vásár várja a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!