Makó és környéke

2017.05.12. 10:46

Eső után alig járható a kiszombori töltés

Kiszombor, Makó - Többször tönkretette a nehezen járható út a makói Halász Mihály kocsiját a kiszombori Maros-töltésen. Az Ativizig intézkedést ígér, de felhívja a figyelmet: az utat csak megfelelő időjárási körülmények között szabad használni.

Szabó Imre

– A Maros-hídtól majdnem 2 kilométernyire van a hétvégi kiskertem. A töltésen keresztül tudom csak megközelíteni – azaz tudnám, ha a tetején lévő út rendesen karban lenne tartva – panaszolta lapunknak a makói [namelink name="Halász Mihály"].


Gyümölcsöse van, méghozzá a folyó kiszombori oldalán, Goszpodiban, a román határhoz közel. Nem csak neki, több tucat hasonló problémával küzdő bigecstulajdonost ismer. – El tudja képzelni, milyen bosszantó, amikor gyalog kell bevinnem a permetezőt vagy kihoznom az összeszedett termést? Ha csak egy kicsit is esős az idő, az útban olyan mély nyomvályúkat hagynak a rajta közlekedők, főleg a traktorok, terepjárók, hogy alacsony kocsival, mint amilyen az enyém is, már nem lehet rámenni. Mire fizetem így az évi 6 ezer forintos töltésengedélyt? – kérdezte.

 

Halász Mihály a kiszombori Maros-töltésen. Esős időben nem mer rájönni autóval. Fotó: Szabó Imre

Halász Mihály a kiszombori Maros-töltésen. Esős időben nem mer rájönni autóval. Fotó: Szabó Imre

A napokban – kerékpárral – vele együtt mi is megnéztük, milyen a gát útja. Eső ugyan napok óta nem esett, de még így is nehézkes volt közlekedni. Mesélte: a kipufogódobja már kétszer leszakadt, a féltengely gumija is, ez utóbbi javítása 11 ezer forintba került. Mint mondta, 20 éve szeretné elérni, hogy tartsák rendben az utat, időnként egyengessék el a felszínt.


Érdeklődésünkre [namelink name="Kozák Péter"], az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója azt válaszolta, az itt közlekedők a burkolattal nem rendelkező töltéskoronát csapadékos időben óhatatlanul is összevágják. Az Ativizig a rongálódást megfelelő időjárási körülmények között helyre fogja állítani. Hogy ez mikor várható, arra a levél nem tér ki. Arra viszont igen, hogy a vízügyi igazgatóság által kiadott engedéllyel rendelkezők a töltést nem folyamatosan, hanem csak az engedélyben is feltüntetett szabályok szerint használhatják. Azaz ahol a töltéskoronán nincs stabil burkolat, ott kizárólag száraz időben, száraz talajon lehet közlekedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!