Makó és környéke

2013.03.28. 19:13

Hatalmas fogás hamis ruhákból Nagylakon

Nagylak – 18 ezer 856 darab, védett logóval ellátott hamis ruhaneműt találtak a pénzügyőrök egy kamionban Nagylakon. Ruhaneműből idén eddig ez volt a legnagyobb fogásuk. Az elmúlt 4 hónapban a dél-alföldi régióban találtak már madárpreparátumot, aranyat és hajózásban használt gázolajat, de lebuktattak illegális tojásgyárat, és felszámoltak tűzijáték-lerakatot is.

Munkatársunktól

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 Bár a NAV dél-alföldön dolgozó pénzügyőreinek a legtöbbször a kábítószerrel, illetve az illegálisan az országba becsempészni próbált cigivel és alkohollal kell szembenézniük a határátkelőhelyeken, a csempészek számos más terméket is megpróbálnak áthozni Magyarországra. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei a napokban Gyula térségében tartottak közúti ellenőrzést. Többek között megállítottak egy bolgár férfi vezette kamiont is. A sofőr a bemutatott okmányok alapján 19 ezer 924 kiló ruházati terméket szállított Törökországból Belgiumba és Franciaországba. A pénzügyőrök felnyitották a jármű rakterét, ahol az okmányokon szereplő bejelentett áruk között zsákokból és dobozokból különböző világmárkajelzéssel ellátott 7776 darab melegítőt, pólót, farmernadrágot, átmeneti kabátot és széldzsekit találtak.

A 43-as főúton, Nagylaknál is ellenőriztek a pénzügyőrök egy török rendszámú tehergépjárművet, amely az iratok szerint textilárut szállított Törökországból Németországba. A raktér végében sorakozó műanyag zsákokból végül 18 ezer 856 darab, védett logóval ellátott ruha került elő. A ruházati termékek forgalomba hozatalához a jogtulajdonosok engedélyét nem tudták bemutatni, az előzetes szakértői vélemény alapján a ruhaneműk hamisítványok. A pénzügyőrök a 80 millió forint piaci értéket meghaladó ruhaszállítmányokat lefoglalták, a pénzügyi nyomozók pedig ismeretlen elkövetővel szemben, áru hamis megjelölésének és szerzői jogok jelentős vagyoni hátrányt okozó megsértése bűntett gyanúja miatt indítottak eljárást.
[namelink name="Némedi Varga Éva"] pénzügyőr őrnagy lapunk kérdésére elmondta: a dél-alföldi régióban idén a kábítószeren, alkoholon és csempészcigin kívül 2 egerészölyv-preparátumot, arany ékszereket, hajózásban használt gázolajat, valamint további 3836 darab hamis ruhát találtak munkatársai.

A legnagyobb fogás mégis az a 864 ezer jelöletlen tojás volt, amelyet egy kecskeméti ingatlanon foglaltak le. A 80 raklapból csak 28 raklap tojásról tudtak szállítólevelet bemutatni az ingatlan tulajdonosai. A fennmaradó mennyiség származását igazolni nem tudták. Mivel a külföldi eredetű tojásokat a gazdálkodó nem jelentette be, a tárolás helye nem volt engedélyezve, az ott talált körülmények a tárolásra nem voltak alkalmasak – az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság eljárást indított az ügyben. Egy kiskunfélegyházi garázsban és az ott álló járműben 544 doboz pirotechnikai eszközt találtak, valamint itt került elő 3815 darab írható CD és DVD is, amelyekre az üres hordozói díjat nem fizették meg. A pénzügyőrök mindent lefoglaltak, a tulajdonos ellen pedig több bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt indult eljárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!