Makó és környéke

2009.05.14. 21:26

Jó gazdája van a makói hagymának

Makó - Jó gazdája a makói hagymafajtáknak a mezőkovácsházi Hortseed Kft., amely másfél éve vette át a megszűnt makói Hagymakutató Állomás feladatait.

Szabó Imre

Szívügyének tekinti a fajfenntartást és a vetőmag-előállítást a mezőkovácsházi Hortseed Kft., amely másfél éve vette át a megszűnt makói Hagymakutató Állomás feladatait. A társaság első embere, Varga Sándor akkor azt mondta lapunknak, fő céljuknak azt tekintik, hogy a hungarikumnak tekintett makói fajtákból legyen bőséges szaporítóanyag-kínálat, ezenkívül szeretnének pénzt áldozni arra, amire az utóbbi években nem jutott, azaz: az állomáson kifejlesztett új fajták piaci marketingjére és a további kutatásokra. Varga lapunknak most elmondta: legfőbb célkitűzéseiket siker koronázta, hiszen a termelőknek idén végre nem kellett csalódniuk, kaptak elegendő jó minőségű, friss, fémzárolt vetőmagot. Tapasztalataik szerint a hagymatermesztési kedv összességében éppen csökkenőben van, jó hír viszont, hogy a korábban közkedvelt holland fajták rovására egyre népszerűbbek a viszonylag olcsó makói fajták. Most arra törekednek, hogy az újabb fajtákat, például a Makométát is megkedveltessék a termelőkkel. Úgy tűnik, ez sem szélmalomharc – más termelők mellett például a makói Kossuth Kft. is 10 hektár fölötti termőterületen vetett belőle. Nőtt a Makói Bronz és a Piroska iránti igény is.

A makói az igazi. Fotó: Karnok Csaba

A makói az igazi.
Fotó: Karnok Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!