Makó és környéke

2019.06.12. 16:23

Jót tett az eső a makói hagymának, újra kapható a piacokon

Országszerte megkezdődött az áttelelő vöröshagyma betakarítása, így újra van belőle a piacon magyar - közte makói is. Az agrárkamara közben azt szeretné elérni, hogy ebből a terményből minél kevesebb behozatalra legyen szükség. Ehhez többek között a tárolókapacitásokat kell növelni.

Szabó Imre

– Jót tett az elmúlt hetek esőzé­­se minden hagymafajtának – mondta lapunknak Fekete János Aranyhagyma-díjas makói gaz­­dálkodó arra a hírre reagál­­va, hogy a napokban szerte az országban megkezdődött a júniustól jellemzően augusztusig termő áttelelő vöröshagyma betakarítása. A termés idén ugyan nem lett bőséges, de jó minőségű. Hozzátette: ha ez a csa­­padékmennyiség elmaradt volna, most nagyjából 400 milliméter hiányozna a talajból. Ha marad a meleg, a jövő héten el kell kezdeni öntözni.


A Nemzeti Agrárgazdasági Ka­­mara lapunkhoz eljuttatott közleményéből az is kiderül: vö­röshagymából átlagosan 65-70 ezer tonna az éves hazai termés, ami az éves fogyasztásnak – ez fejenként 10-12 kilogramm – csak mintegy 50-60 százalékát tudja lefedni. Ebből következő­­en már januárban elfogyott a tavalyi magyar hagyma – de most a hazai áru újra megjelenik a piacokon, üzletekben. A ka­­mara arra is felhívja a figyelmet: a vöröshagymát a korábbi évtizedekkel szemben ma már friss termékként vásárolják az emberek, a házi tárolás gyakor­latilag megszűnt. A hazai piacon jelen vannak a nagy hagymatermelő országok, így a lengyel, osztrák, német, holland árukkal kell a magyar gazdáknak versenyezniük. Alapvető cél, hogy ameddig van magyar áru a piacon, addig azt forgalmazzák a kereskedők. A magyar vöröshagyma versenyképességének erősítéséhez fo­­kozni kell a tárolhatóságot, nö­­velni a tárolókapacitásokat, hogy a minőség a betakarítástól 5-6 hónapon keresztül a piaci igényeknek megfelelő maradjon.


A vöröshagyma termőterü­lete egyébként az elmúlt esztendőkben fokozatosan csökkent, tavaly mintegy 1470 hek­­táron termesztették. A fő termőterületek jelenleg Bé­­kés, Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-­Moson-Sopron megye. Mifelénk a hagyományos makói vö­­­röshagyma termesztése már ritkaságszámba megy. A legkomolyabb mennyiségben Makó térségében, Királyhegyes mellett Vízi István termeszti, aki azonban már tavaly is azt nyilatkozta nekünk: részéről ez ma már inkább csak szerelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!