2019.06.12. 16:23
Jót tett az eső a makói hagymának, újra kapható a piacokon
Országszerte megkezdődött az áttelelő vöröshagyma betakarítása, így újra van belőle a piacon magyar - közte makói is. Az agrárkamara közben azt szeretné elérni, hogy ebből a terményből minél kevesebb behozatalra legyen szükség. Ehhez többek között a tárolókapacitásokat kell növelni.
– Jót tett az elmúlt hetek esőzése minden hagymafajtának – mondta lapunknak Fekete János Aranyhagyma-díjas makói gazdálkodó arra a hírre reagálva, hogy a napokban szerte az országban megkezdődött a júniustól jellemzően augusztusig termő áttelelő vöröshagyma betakarítása. A termés idén ugyan nem lett bőséges, de jó minőségű. Hozzátette: ha ez a csapadékmennyiség elmaradt volna, most nagyjából 400 milliméter hiányozna a talajból. Ha marad a meleg, a jövő héten el kell kezdeni öntözni.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lapunkhoz eljuttatott közleményéből az is kiderül: vöröshagymából átlagosan 65-70 ezer tonna az éves hazai termés, ami az éves fogyasztásnak – ez fejenként 10-12 kilogramm – csak mintegy 50-60 százalékát tudja lefedni. Ebből következően már januárban elfogyott a tavalyi magyar hagyma – de most a hazai áru újra megjelenik a piacokon, üzletekben. A kamara arra is felhívja a figyelmet: a vöröshagymát a korábbi évtizedekkel szemben ma már friss termékként vásárolják az emberek, a házi tárolás gyakorlatilag megszűnt. A hazai piacon jelen vannak a nagy hagymatermelő országok, így a lengyel, osztrák, német, holland árukkal kell a magyar gazdáknak versenyezniük. Alapvető cél, hogy ameddig van magyar áru a piacon, addig azt forgalmazzák a kereskedők. A magyar vöröshagyma versenyképességének erősítéséhez fokozni kell a tárolhatóságot, növelni a tárolókapacitásokat, hogy a minőség a betakarítástól 5-6 hónapon keresztül a piaci igényeknek megfelelő maradjon.
A vöröshagyma termőterülete egyébként az elmúlt esztendőkben fokozatosan csökkent, tavaly mintegy 1470 hektáron termesztették. A fő termőterületek jelenleg Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye. Mifelénk a hagyományos makói vöröshagyma termesztése már ritkaságszámba megy. A legkomolyabb mennyiségben Makó térségében, Királyhegyes mellett Vízi István termeszti, aki azonban már tavaly is azt nyilatkozta nekünk: részéről ez ma már inkább csak szerelem.