Makó és környéke

2013.11.26. 21:24

Kiszomboron működhet először a víztisztító

Csongrád megye - Napokon belül engedélyt kap a működésre Kiszombor konténeres tisztítóberendezése. Ezután ide nem kell lajtos kocsin hordani az uniós szabványnak megfelelő ivóvizet. Az év végére mindenütt a kék konténer vonja ki a vízből az arzént.

Bakos András

Csongrád megyében 43 településre hord naponta szabványos ivóvizet a Magyar Honvédség, lassan egy éve. Ez azért szükséges, mert a vezetékes víz ezeken a helyeken nem felel meg az uniós előírásnak, az arzéntartalom literenként 10 mikrogrammnál magasabb.

Mindent Makóról
A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Akadnak, akik eljárnak a lajtos kocsikhoz a tisztított vízért, mások tovább isszák azt, ami a csapból folyik, és ők az orvosok szerint sincsenek különösebb veszélyben. A lajtos kocsival való furikázás nagyon sokba kerül, de e nélkül az államot megbüntethetné az EU. Az arzént és ammóniumot kiszűrő berendezések minden vízműnél el fognak készülni, ez összesen 130 milliárdos beruházás. A katonáknak azonban nem kell ezt megvárniuk, mert egy magyar szabadalom alapján konténeres víztisztítókat gyártott a Honvédelmi Minisztérium két leányvállalata. A berendezés a 120 mikrogramm arzént tartalmazó vizet 2 mikrogrammosra tisztította, és óránként 60-80 köbméteres teljesítményre képes. A kék konténereket az elmúlt hetekben mindenütt elhelyezték. Információink szerint a vízszállító katonák munkáját szabályozó parancs ez év végéig szól, de ahol a konténert munkába állítják, oda attól fogva nem mennek.

Víztisztító konténer Makó térségében, Csanádalbertin. Mihelyt jóváhagyja a hatóság a vízmintát, a lajtos kocsira nem lesz szükség. Fotó: Karnok Csaba

Víztisztító konténer Makó térségében, Csanádalbertin. Mihelyt jóváhagyja a hatóság a vízmintát, a lajtos kocsira nem lesz szükség. Fotó: Karnok Csaba
[namelink name="Diós Zsolt"], a Hódmezővásárhelyen is szolgáltató Alföldvíz Zrt. PR-munkatársa lapunknak azt mondta, ezek az átmeneti vízellátó helyek már megkapták a vízjogi üzemeltetési engedélyt. A tisztítóberendezések szállítója azonban még a beállítással foglalkozik. Mihelyt ezzel elkészülnek, a cég vízmintát vesz, és ha ez megfelel az előírásoknak, kezdődhet a szolgáltatás. Ez az Alföldvíz szerint egy-két héten belül várható. Hasonló készültségi fokról számolt be Kocsis László is, a Szentesi Víz- és Csatornamű Kft. igazgatója. Eltérések azért lehetnek, mert két település kútjának vize sem egyforma. Medgyesi Páltól, a Makó térségi Víziközmű Kft. igazgatójától úgy tudjuk, a térségben 6 településen is várható, hogy hamarosan megérkezik a vízminta ellenőrzésének eredménye. Ehhez a legközelebb Kiszombor áll, itt vagy még ezen a héten, vagy a jövő hét elején vizet ad a konténer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!