Makó és környéke

2008.05.01. 22:31

Magyarcsanád, a négytornyú falu

Magyarcsanád - Magyarcsanád egyedülálló látványossága: négy nemzetiség négy temploma díszíti a község főterét. A falu lényege nemzetiségi jellege.

Illyés Szabolcs

Magyarcsanád egyedülálló látványossága: négy nemzetiség négy temploma díszíti a község főterét. Farkas Jánosné polgármester elmondta: nincs másik ilyen nagyságú település, ahol négy templom – katolikus, román és szerb ortodox, valamint református is szolgálná a híveket. A falu lényege nemzetiségi jellege, megtudtuk: ez az önálló iskola fennmaradásának kulcsa is, hiszen román és szerb oktatás is folyik az intézményben.

A falu története 1700-ra nyúlik vissza, a Temesi Bánság egyik határfalujaként szerb határőrök telepedtek itt meg, majd román telepesek is megjelentek, végül Mária Terézia rendeletére magyarok is betelepülhettek, így a nemzetiségeknek jelentős történeti alapjuk van a térségben. A község életében több mint két évszázadon keresztül fontos szerepet játszott a Maros-híd, amit Trianont követően felrobbantottak. A polgármester törekvése is közrejátszott, hogy immár az engedélyes tervei is elkészültek a régi helyén felállítandó új hídnak, aminek Farkas Jánosné a névadója is. Elmondta: egykor a csanádi püspökséghez tartozott ez a terület, aminek első vezetője Szent Gellért volt, így a jelenlegi koncepciót is róla nevezte el. A községnek felemelkedést hozhat a jelenlegi súlyos munkanélküliségben a nemzetközi útvonal megnyitása, reménykednek benne, hogy a tervek megvalósításához mihamarabb uniós forrásokra tesznek szert.

A tornyok egyedi hangulatot kölcsönöznek a településnek. Fotó: Karnok Csaba

A tornyok egyedi hangulatot kölcsönöznek a településnek. Fotó: Karnok Csaba
Bár a gazdasági perifériahelyzet érezteti hatását a lakosság fogyatkozásában is – sokan gondolják úgy, hogy Makóra, Szegedre költözve könnyebben boldogulhatnak –, előfordulnak kitelepülések is, egyedülállók az olcsó ingatlanok miatt, családok pedig az élhető, szép környezet okán választják lakhelyüknek a falut. Mindemellett szépül a község, harmonikus tereket, szép közösségi házakat tudtak kialakítani az utóbbi években elnyert pályázati támogatásokból.

A források mellett társadalmi munkával teljesen megújult a művelődési ház belseje, ahol hangulatos színielőadások megtartására is lehetőség van. A közelben húzódó, rendkívüli forgalmat lebonyolító 43-as főút rezgései miatt megrepedezett a kultúrház fala, így teljes belső rekonstrukcióra szorult. A község lakói összefogtak, és a parkettázást saját erőből végezték el. Különleges teret tudtak kialakítani az óvoda felújításával is: hajó alakú épületbelsőt képezhettek a 60 milliós támogatás eredményeképpen felépült intézményben, amit kívülről is barátságos, kör alakú nyílászárók vesznek körül.

Farkas Jánosné

Farkas Jánosné
A községre nyomasztóan nehezedik a 43-as út forgalma, ami az utóbbi másfél évben csaknem elviselhetetlenül megnőtt. A polgármestertől megtudtuk: felvetődött, hogy közlekedési lámpával, több járdaszigettel, vagy más, rendelkezésre álló technológiával tovább lassítsák a kamionáradatot, de kiderült: úgy többet szenvednének, hiszen így hosszú sorokban állnának járművek a házak között – így csak abban reménykedhetnek, hogy mihamarabb megépül az M43-as.

A község közösségi terei, a templomok közötti kis, hangulatos utcaszakaszok vonzzák leginkább a helybelieket, hétvégén és esténként itt jönnek össze beszélgetni. Népszerűek a falugyűlések is, sokan ekkor mondják el véleményüket a közösséggel kapcsolatban. A legnépesebb ünnep a faluban a búcsú, ami Szent Gellért ünnepéhez kötődik, hiszen az első püspök a katolikus templom védőszentje is.

Hűséges olvasóink Magyarcsanádon

Félig megtelt a magyarcsanádi művelődési ház Megyejáró elnevezésű rendezvényünk legutóbbi, kedd délutáni látogatásán. Hűséges olvasóinknak, előfizetőinknek Őrfi Ferenc főszerkesztő-helyettes mutatta be lapunk legutóbbi változásait és az új sajtóházat. Hocz Pál nyomdaigazgató az új, 3,2 milliárdos nyomdaberuházásról is beszélt, kiemelve: olvasóink különösen jól járnak ősztől, hiszen a jelenlegi ár mellett jobb minőségben élvezhetik a Délvilágot. Többen érdeklődtek hűségkártya-akciónkkal kapcsolatban, javasolva: helységek szerint is tematizáljuk azokat az üzleteket, ahol kedvezményesebben vásárolhatnak.

Találkozás olvasóinkkal. Fotó: Karnok Csaba

Találkozás olvasóinkkal. Fotó: Karnok Csaba
Felvetődött: ne csak az előfizető személye, hanem legalább egy megnevezett családtag is hasznosíthassa a kedvezményt. Olvasóink megdicsérték Délmadár mellékletünket és Mozaik oldalunk színes információit. A nyereményjátékban csaknem mindegyik jelenlévő olvasónk, előfizetőnk ajándékokkal térhetett haza, volt, aki többször is nyert, hiszen azonnal, pontosan válaszolt a kérdésekre – mindenekelőtt azokra, amelyek a falu érdekességeit érintették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!