Makó és környéke

2008.11.28. 20:50

Magyarcsanádon arab háziorvos rendel

Szeged - Egzotikus helyen, Libanonban született a magyarcsanádiak háziorvosa, a negyvenéves Aboul-Hosn Hussein. Azt mondja, a helyiek barátságosan fogadták, megszokta a falut. Tudomása szerint rajta kívül a megyében egy arab háziorvos dolgozik – Abdul Rahim Mindszenten praktizál.

Szabó Imre

Szinte tökéletesen beszél magyarul, pedig nem ez az anyanyelve a magyarcsanádi háziorvosnak, Aboul-Hosn Husseinnek – ugyanis Libanonban született. A negyvenéves arab férfi hozzáteszi: hazájának ugyanakkor mégsem Libanont, hanem Dubait tartja, hároméves korában oda költözött a család; építész édesapja otthon dolgozó édesanyjával ma is ott él. Hussein doktornak egyébként hét testvére van, és érdekes, hogy az egyik bátyja is Magyarországon végezte el az orvosi egyetemet. Ő maga Szegeden szerzett diplomát. Egy ideig laboratóriumban dolgozott, azután mentőorvos lett, majd háziorvosi állást vállalt a Békés megyei Tótkomlóson, később Lőkösházán. A Szegeden élő orvos két évvel ezelőtt azért pályázta meg ehelyett a Magyarcsanádon megüresedett állást, mert ez közelebb volt lakásához.

Hussein doktor vizsgál – a rendelővel is elégedett A szerző fotója

Hussein doktor vizsgál – a rendelővel is elégedett.
A szerző fotója

Hussein doktor azt mondja, a csanádiak hamar befogadták. Bár a megszólalásán nemigen érződik, hogy arab, a bemutatkozáskor természetesen mindenki elcsodálkozott – ám rossz tapasztalata nem volt, mindenki kedvesen érdeklődött nemzetisége, hazája felől. A faluról ő is jó véleménnyel van, egy dolgot leszámítva: szerinte csapnivaló a közbiztonság. Ezt tapasztalatból mondja, épp két hete törték fel a kocsiját. Magyarországon jól érzi magát. Úgy véli, a megélhetéshez szükséges jövedelme megvan, a munkája érdekes, mindig új tapasztalatokat szerez, és mostanában már a honvágya is múlóban van – végül is 22 éve él Magyarországon.

Csongrád megyében egyébként tudomása szerint egyetlen arab háziorvos dolgozik rajta kívül, a mindszenti Abdul Rahim. Ismerik egymást, olykor beszélnek telefonon, de igazából nincsenek szoros kapcsolatban.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!