Makó és környéke

2019.03.08. 19:14

Makón képzik a jövő gazdálkodóit

A tanteremben ülve tanulhatják majd meg a makói Galamb-agrár-szakgimnázium diákjai egy most érkezett szimulátor segítségével, hogyan kell egy korszerű mezőgazdasági munkagéppel dolgozni a földeken. Most a pedagógusokat képzik ki ennek használatára.

Sz.I.M.

Már a gyakorlati résznél tart az a képzés, amelynek révén az érdekelt pedagógusok elsajátíthatják, hogyan kell oktatni a korszerű, informatikai hátteret is alkalmazó gazdálkodást. Ehhez tegnap szimulátor is érkezett, amelynek segítségével tantermi körülmények között ugyanúgy el lehet sajátítani a precíziós eszközök használatát, mintha a gép kezelője a szántóföldön ülne a munkagép kabinjában – tudtuk meg Horváth Zoltántól, a makói Galamb József Szakgimnázium igazgatójától.


Mint korábban megírtuk, a képzés célja egy mindenki számára, több nyelven is elérhető ingyenes oktatási tananyag, valamint egy szintén ingyenesen elérhető tankönyv, amelyből a mezőgazdasági és agrárgépész pedagógusok után a diákok is tanulhatnak majd. A kétéves programban az iskola hazai partnerei mellett cseh, macedón, skót és szlovák partnerintézmények vesznek részt. A Galamb-iskola minderre 85 millió forintos uniós támogatást nyert (2017. július 27.: Makón tanítják a jövő gazdálkodását).


A képzésben 21 iskola 61 tanára vesz részt, köztük 15 a Galambban tanít. Kocsmárik János, a szimulátort forgalmazó cég precíziós gazdálkodási csoport területi képviselője elmondta, ennek rendszerei beépíthetők a kombájnba, erőgépbe, és ez precízebb munkát, általa pedig megtakarítást eredményez. Horváth Zoltán hozzátette: megoldja azt a problémát is, hogy a náluk tanuló fiatalok nem ülhetnek a traktor volánja mögé, amíg nincs jogosítványuk. Így, mire megszerzik, szimulátoron már megtanulhatják a jármű kezelését.


Az iskola egyébként már 10 éve tekinti szívügyének az agrárinformatika oktatását, ezért természetesen jó néhány ilyen jellegű berendezésük van és továbbiak beszerzését is tervezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!