Makó és környéke

2015.12.17. 20:20

Makón még a régi vizet isszák

Büdösebb és zavarosabb az ivóvíz, mint korábban - tapasztalják a makóiak. Hivatalosan tegnap zárult le az minőségjavító program, de az új rendszerben tisztított víz csak több mint egy év múlva folyik majd a csapból.

Szabó Imre

3,7 milliárdos beruházás


A térségi ivóvízminőség-javító program 3,7 milliárdba került, amiből 3,1 milliárdot az Unió, a többit a belügyi tárca adta – mondta el lapunknak a tegnapi projektzáró után Farkas Éva Erzsébet makói polgármester. A program összesen 17 települést és 43 ezer embert érintett. Az ivóvíz ennek köszönhetően megfelel majd az uniós szabványnak. Most a próbaüzem zajlik.

– Az utóbbi időben én már csak szénsavas ásványvizet fogyasztok, csapvizet nem – mondta lapunknak a makói Tömörkény utcán lakó Baranyi Ferencné. – Az utóbbi hetekben, hónapokban többször tapasztaltam, hogy ami a csapból kijön, sárgább, koszosabb.


Hasonló panaszokat gyakran lehetett olvasni a közösségi oldalakon, sőt lapunkban is többször írtunk a víz minőségével kapcsolatos problémákról (2015. augusztus 8.: Színe és szaga van a makói csapvíznek). Ez különösen azért zavarta a makóiakat, mert közben elindult az ivóvízminőség-javító program, amely az ígéretek szerint az uniós szabványnak megfelelő, többek között nagyon alacsony arzéntartalmú vízzel kecsegtetett.


A panaszokkal kapcsolatban Sztermen Péter, a kivitelező Keviép-A-Híd konzorcium műszaki vezetője lapunknak azt mondta, a beruházás során új kutakat építettek, régieket újítottak fel, víztorony is épült, ahol kellett, és bár az új technika már működőképes, Makón, illetve a környező falvakban egyelőre nem olyan víz folyik a csapból, amit ezzel tisztítanak.

 

Baranyi Ferencné átszokott az ásványvízre. A szerző felvétele

Baranyi Ferencné átszokott az ásványvízre. A szerző felvétele

A rendszert még szabályozni kell. A meglévő hálózaton végzett felújítások, a hálózat tisztítása, a régi lerakódások feloldódása miatt lehetséges az, hogy az ivóvíz színe, illata időnként más, mint amit megszoktak az emberek – hangsúlyozta azonban, hogy nem rosszabb minőségű. Az új technológiával tisztított víz először várhatóan 2017 tavaszán kerül a hálózatba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!