Makó és környéke

2012.03.04. 21:24

Megalakult a makói hagymások szövetkezete

Makó - A hétvégén – egyelőre szándéknyilatkozat formájában – 45 hagymás egyéni gazda és 5, hagymával régóta foglalkozó vállalkozás megalapította a hagymaszövetkezetet Makón.

Munkatársunktól

Megírtuk: ez a szervezet hozhatja vissza Makóra a hagymanemesítést, kormányzati támogatással. Kutatással és a fajtafenntartással, szaporítóanyag-előállítással is foglalkozhat, és hagymafeldolgozó üzemet is indítana. Az alapítók összesen 235 hektáros területen vállalták, hogy a jövőben hagymát termesztenek.

– A központi támogatásnak a szövetkezet megalakulása volt az alapvető feltétele. Ez most már megvan, így a következő összejövetelen már a részletekről tudunk tárgyalni – mondta az ötletgazda, [namelink name="Mágori Józsefné"] parlamenti képviselő. El kell dönteni például, hogy a hagymafeldolgozó üzemet zöldmezős beruházásként valósítják meg, vagy egy meglévő üzem egyik üres csarnokában alakítják ki, esetleg egy már működő feldolgozóüzem átalakításával, felújításával. Utóbbi megoldás volna a legolcsóbb, de 1,5 milliárdnál ez sem kerülne kevesebbe. A pénz nagyjából felét kellene előteremteniük a szövetkezet tagjainak saját erőből, illetve hitelből – nem kis beruházásról van szó.

A hagymaszövetkezet vezetőségét akkor választják meg, ha körvonalazódnak a működéssel kapcsolatos lehetőségek, az állami támogatás mértéke. Továbbra is lehet csatlakozni hozzá. Nem csak Makóról és térségéből: tervezik, hogy más hagymatermesztő vidékeken, például a Jászságban és Békés megyében is toborozni fogják a tagokat.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!