Makó és környéke

2011.04.20. 20:46

Mindenkit ő tanított ˝Ambrózián˝

Ambrózfalva - Természetes, hogy mindenki tanító néninek szólítja a 80 esztendős Szőke Jánosnét, hiszen mindenkit tanított a településen.

Munkatársunktól

– 1951-ben kezdtem a pályámat Sövényházán, régen ez volt Ópusztaszer neve, és 1963-ban kerültem ide, ahogy mondani szoktam, Ambróziára – halljuk a tanítónőtől, aki hosszú ideig oktatott és nevelt úgy, hogy a teremben egyszerre ült négy évfolyam. Sohasem érezte, hogy ez hátrányt jelentene neki vagy a gyerekeknek. Nem a formán és a nagyságon, és nem azon múlik, jó-e egy iskola, hogy önkormányzat vagy egyház működteti, hanem azon, hogy becsöngetéstől kicsöngetésig mi történik – vallja. Az ambrózfalvi tanító néni munkájára hosszú ideig igényt tartott a település, sőt a szomszédos faluba is átjárt segíteni, amíg erre szükség volt. Ma már nem tanít. Születésnapja alkalmából a minap az önkormányzat nevében [namelink name="Mitykó Mátyás"] polgármester köszöntötte.

Mindenki tanító néninek szólítja a 80 esztendős Szőke Jánosnét. Fotó: DM/DV

Mindenki tanító néninek szólítja a 80 esztendős Szőke Jánosnét.
Fotó: DM/DV

– Mivel telik el a nap? Otthoni tevés-vevéssel. A televízió nem köt le, a gyerekeim javasolták, hogy próbáljam ki a számítógépet, de az se foglalkoztat igazán – mondja [namelink name="Szőke Jánosné"]. – Rejtvényt fejtek és olvasok, elég jó könyvtáram van. Én is gyarapítottam, a gyerekeim is mindig meglepnek egy-egy új kötettel. Többnyire verseskönyvek vannak a kezem ügyében, kedvenc költőm [namelink name="Arany János"], mert csodálatosan használja a nyelvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!