Makó és környéke

2012.05.27. 14:00

Rózsalakodalom Földeákon

Földeák - A négy napon át zajló Földeáki Falunapok legnagyobb érdeklődéssel kísért eseménye most is az 1996. óta felelevenített hagyomány, a Rózsalakodalom volt.

Sipos István

Akinek még nincs programja az ünnepre, bátran ajánlható kikapcsolódást találhat Földeákon. Hisz láthat még hétfő estig - a teljesség igénye nélkül - citerásokat, fúvószenekart, mazsoretteket, veterán- és tuningautókat.

Rózsalakodalom Földeákon - GALÉRIA


Azonban a falunapok egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért eseménye most is az 1996. óta felelevenített hagyomány, a Rózsalakodalom volt szombat délután. A Rózsalakodalom története 1871-re nyúlik vissza, hét köztiszteletben álló falusi elöljáró jelölte ki a Rózsapárokat, akik a munkában, és egyházi életben a legaktívabbak voltak. Manapság a legszorgalmasabb diákok a kiválasztottak.

Mi is kilátogattunk a falu apraját- nagyját megmozgató eseményre, ahol a régi hagyományokat aktuálissá formálva Szabó József vőfély vezetett 2 ifjú párt, és az őket kísérő népes tömeget a Művelődési háztól a templomba, ahol Katona Pál esperes fogadta a fiatalokat, s egyházi szertartás szerint eskette meg őket.

Rózsalakodalom Földeákon - GALÉRIA


Az idei rózsapárok Dulin Henrietta és Horváth Gábor, valamint Czene Tünde és Kurunczi Richárd voltak, akik a templomi szertartás után hagyományosan cukorkát szórtak az őket a templom előtt váró emberek közé. Innen visszamentek a kiindulópontra, ahonnan lovasfogatra szállt a két pár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!