Makó és környéke

2017.06.26. 14:00

Szentkoronában akar fizetni az adós

2 millió forinttal tartozik egy makói vállalkozó egykori szegedi üzlettársának hét éve. Az adós nem ismeri el az államot, és az eljárásra válaszul ,,pénzbüntetést" rótt ki a bíróságra és a végrehajtóra is.

Bakos András

– Öt unokámból négy asztmás. Amikor megláttam a hirdetést, hogy egy makói vállalkozó sókamrák gyártásához keres üzlettársat, eldöntöttem, segítek – kezdte történetét egyik szegedi olvasónk. Nevét azért nem adja panasza mellé, mert mint mondta, nem hiányzik neki, hogy mindenki rajta nevessen. Ismerősei tudják róla, mennyire büszke emberismeretére.

Fizess te is, ezüsttel!

– Szerződést készítettünk egy makói ügyvédnél. Kétmillió forintot adtam. Ebből félmillió az azóta elhunyt feleségem Apáczai-díjával járó pénzjutalom összege volt. Megállapodtunk, mennyi részesedést kapok az eladott kabinok árából. Ő azonban nem fizetett.


Ebből vita lett, én polgári pert indítottam. A bíróság 2010. július 21-én kimondta, hogy jogos a követelésem. Ő nem fellebbezett, csak nem akart fizetni. A kamatokkal és a perköltségekkel, más díjakkal együtt most már 3,5 millió forint a tartozás. Szerintem hiába várom, nem jutok hozzá.


Miután a behajtás elkezdődött, a makói vállalkozó különös leveleket, „számlákat" küldött hitelezőjének. Az egyik, 2014. decemberi keltezésű levél szerint „a világ bankjainak és kormányainak megszűnése bejegyzett, megcáfolhatatlan tény", ebből az következik, hogy a bíróság döntései nem érvényesek, tehát a megítélt követelés is semmis.

 

Mint  ezen a plakáton is látszik, tényleg létezik olyan szervezet, amelynek nézeteire hivatkozva nem fizet  Herédi Mihály.


Az adós kéri a hitelezőt, „hogy 8 napon belül vonjon vissza minden ellenem irányuló intézkedést és minden követeléséről mondjon le", különben megbírságolja őt – 13 ezer mértéknyi 99,9 százalékos tiszta színezüstre.


„Azért az ezüst, mivel a korábbi jogi személyek, melyek korábban valutákat bocsátottak ki, felszámolásra kerültek" – magyarázza az adós. Ilyen levelet kapott a végrehajtó és a Makói Járásbíróság is.


– Volt végrehajtás, de nem túl nagy értékű holmikat sikerült elhozni tőle: kerékpárt, mosogatógépet, tévét, működésképtelen videólejátszókat – mondta a hitelező. Nemrég aztán a házra írták ki a végrehajtást.

Rákgyógyító tea is van

Az adós azóta e-mailekben győzködi a hitelezőt, gondolja át, tényleg ragaszkodik-e a követeléséhez, különben megjárja. A levelezés most is folyik. Ezüst helyett most már szentkorona nevű pénzt emleget: ilyen valutában szívesen fizetett volna.


Rákbetegséget gyógyító teát és kapszulát is ajánlott, továbbá azt, hogy a hitelező 1500 forintért visszahonosíttathatja magát az apostoli magyar királyság polgárai közé. Merthogy egy konferencián semmissé nyilvánították a párizsi békeszerződést.


Nemrég egy videófelvételt küldött. Ezen az látszik, ahogy bemegy Makón Dömötör László végrehajtó irodájába, és vitázik vele, azt állítva, a vele szemben folytatott eljárásnak nincs jogalapja, és az ő állítását senki sem tudja megcáfolni. Megkérdeztük Dömötör Lászlót, mit lehet kezdeni ilyen helyzetben. Azt mondta, jó kérdés, ő nem nyilatkozhat, forduljunk a végrehajtói kamarához.

A tea az más

Felhívtuk az adóst, aki Makón jól ismert ember: Herédi Mihálynak hívják. Szerepelt lapunkban, legutóbb, amikor rákgyógyító teájával kapcsolatban egy onkológus véleményét kérdeztük. Herédi megismételte, hogy 2012-ben megszűnt az államok joghatósága a földön – szerinte a jelenlegi magyar Alaptörvény sem érvényes –, és eltöröltettek az adósságok is.


Személyesen akartunk vele beszélni, de ahogy hangot adtunk a világnézetével kapcsolatos kételyeinknek, azt mondta, így szükségtelen találkozni. „Ön most szórakozik velem!" – mondta, amikor megkérdeztük, a rákgyógyító teáért elfogad-e szentkoronát fizetségül.

Trianon törölve

Herédi Mihály nincs egyedül. Olyan szervezetre hivatkozik, amely az övéhez hasonló állításokat fogalmaz meg rovásírásos honlapján. A legnagyobb videómegosztón látható egy felvétel az idei csíksomlyói búcsúról, ahol egy Szabó Attila nevű, magyaros ruhát viselő férfi – miközben zajlik a szertartás –, mikrofonba beszélve azt magyarázza, hogy a trianoni békeszerződés semmis.


Amikor egy rendőr számon kéri rajta, miért zavarja a szertartást, arra hivatkozik, hogy uniós állampolgárként joga van a véleménynyilvánításhoz. A videót 1237-en nézték meg, és a hozzászólásokból kiderül, sokan készpénznek veszik, hogy létezik az apostoli magyar királyság, és tényleg „eltörölték Trianont".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!