Makó és környéke

2008.07.22. 21:58

Újra őrölnének az apátfalvi hajómalomban

Apátfalva - Apátfalva nevezetessége volt egykor a Maroson horgonyzó hajómalom, amit az 1920-as években lebontottak. Keresztesi József, a malomtulajdonos család leszármazottja szívesen segítené az újjáépítést tanácsaival. Az elképzelések szerint őrölnének is a malomban.

Illyés Szabolcs

Száz esztendeje egyértelműen Apátfalva nevezetessége és látványossága volt a térségben egyedülálló hajómalom – emlékét ma már egy tudományos igényességű néprajzi felmérésen túl csak néhány fotó őrzi. Korabeli jelentőségét jelzi, hogy az 1910-es években készült apátfalvi képeslapokon a vízparthoz láncolt, jókora szerkezet látható – fedélzetén három figurával, akikben a ma már Makón élő Keresztesi József családtagjait véli felfedezni.

– Bár kevés szó esett róla a família összejövetelein, nagyapámtól tudom, hogy a Marczikák tulajdonában volt a csodás szerkezet, ez pedig az én családom. Így a történelmi léptékű fotókon szinte biztos, hogy nagyapám, illetve idősebb rokonaim láthatók, hiszen ők őrölték a térségben termett gabonát ezzel az eszközzel. Mivel az 1920-as évek végén lebontották, én magam teljes pompájában nem láthattam, de egyes részeiről pontos emlékeim vannak – idézte fel az 1931-es születésű, egyébként gépész végzettségű férfi.

Száz éve még működött a hajómalom

Száz éve még működött a hajómalom
– Hosszú éveken át a kapubejárónk mellett volt a malomkő, így gyermekként is nagyon érdekelt, hogy milyen is volt az egykori malom, és mi történt a szerkezettel, miért kellett lebontani. Nagyapám aztán egyszer ráállt, és elmondta a családi tragédiát. 1927 lehetett, amikor az olvadáskor a makói Maros-hídnál feltorlódott a jég, Apátfalváig duzzasztva a folyó vizét. A magas vízállás miatt a töltés széléhez vontatták a jókora szerkezetet. Ám ekkor hirtelen megindult a torlasz, és gyorsan apadni kezdett a Maros. A malom alól kifolyt a víz, a hatalmas gép pedig ferdén került a szárazra, és eltört, teljesen használhatatlanná vált, már nem érte meg felújítani. Így vált meg a család az akkori kenyérkereseti forrásától, de vízi emberek lévén más módot találtak a megélhetésre: homokot szállítottak Szegedig – foglalta össze a férfi, aki szívügyének tekintené, ha újjáépítenék famíliája egykori büszkeségét, a munkálatokat szívesen segítené emlékeivel, tanácsaival.

Keresztesi József szívesen segítené tanácsaival a látványosság újjáépítését. A szerző felvétele

Keresztesi József szívesen segítené tanácsaival a látványosság újjáépítését. A szerző felvétele
– Még nem bukkantunk megfelelő pályázati forrásra, de mindenképpen szeretnénk megépíteni ezt a szerkezetet. Becslések szerint 60-100 millió forintba kerülne a tervezés és a kivitelezés, amihez reméljük, hogy segítséget ad a Leader-forrás – beszélt az apátfalvi tervekről Varga Péter polgármester.

Várják a befektetőt

Nemcsak turisztikai, hanem konkrét mezőgazdasági funkciót is adna az újjáépülő hajómalomnak Apátfalva – tudtuk meg a polgármestertől, aki szerint a víz energiáját használva gabonát, de bio-, illetve gyógynövényeket is őrölhetnének. Ez a funkció talán befektetőt is vonzhat az ötlet megvalósításához.

Címkék#Apátfalva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!