Menő manók

2010.06.23. 18:36

Akarom, akarom!!!

Hát, íme. Elérkeztünk a rettegett kétéves kori dackorszakhoz. Mi tagadás: jó lenne holnap úgy ébredni, hogy megint a korábban már megismert kisgyereket ölelhetem magamhoz, nem pedig egy miniatűr méregzsákot.

Házi gyermekorvosunk azt mondta: létezik 1, 2 és 3 éves kori dackorszak. Szomszédunk ezt kiegészítette a 4, illetve az 5 évessel. Ezek szerint 12 hónap viszonylagos nyugalom után évekig tartó "őrület" következik?

 

Az első jelek még nem voltak annyira vészesek, bár nem nagyon értettük, hogy miért kell messzire dobni az autót, ha már nem játszunk vele. A mi egyetlen gyermekünk így vezette fel azt a káoszt, amiben jelenleg is élünk. Nem tudom mások hogy vannak vele, nekünk szinte mindennapos küzdelem még a sétálás is. Egyik nap elindultunk vonatot nézni a Szabadkai úti átjáróhoz. Az út felénél apróságunk közölte: a másik oldalon akar menni. Én meg ráhagytam, rendben, menjünk át. A gyalogátkelő felénél azonban meggondolta magát, hogy mégsem ott akar menni, így visszafordultunk. A járdától egy lépésre hátrafordult és elindult az ellenkező irányba. Persze mindezt úgy, hogy jöttek-mentek az autók. Bevallom, elvesztettem a türelmem, felkaptam és cipeltem a vörös fejjel sivító gyereket. A mellettünk elsétálók nem is rejtették véka alá véleményüket anyaságomról: felháborodott pillantásokat küldtek felém. Ugyanez a jelent megjelenik a kakaó vs. tea ivászatban, az evésben, abban, hogy mit játszunk és mivel játszunk, vagy hogy apa segítsen garázst építeni kockákból vagy ne. Nemrég voltunk nyaralni, ahová a két mamát is magunkkal vittük. Négyen álltuk tanácstalanul körbe a földön fetrengő és ordító gyereket. Köztük párom édesanyja is, aki felnevelt két fiút és a mi gyerekünk a harmadik fiúunokája!!!

 

Egy kicsit utána olvastam ennek a dackorszak-kérdésnek. Nálam jóval okosabbak azt mondják, hogy 2 éves kor körül döbbennek rá a gyerekek: nekik is van saját akaratuk, aminek érvényesítését gyakorolják. Azt azonban még nem fogják fel, hogy másoknak is ugyanúgy megvan a saját akarata és hogy bizonyos dolgok nem vagy csak később teljesülhetnek. Ezek a szakemberek receptet is ajánlanak, ami a nagy levegő és a türelem. Nekem sajnos ebből van a legkevesebb, bár igyekszem fejlődni.

 

Eddig bevált, ha a hiszti kezdetén elkezdtem énekelni. Ugyan idétlenül nézek ki, de még mindig jobb, mint egy áruházi nagyjelenet. Ugyanis Ricsi rendszeresen a bevásárlás idejére időzíti ezeket a kevésbé szimpatikus megnyilvánulásait. Néha az is működik, ha megkérem: segítsen ezt vagy azt csinálni. Lehetőleg olyat, amihez eszköz: kosár vagy szatyor kell.

 

Beszéltem egy barátnőmmel, aki azt mondta, visszasírom még ezt a dackorszakot a kamaszkor beköszöntével. Hát, nem tudom...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!