Mórahalom és környéke

2019.08.16. 13:41

Sebestyén Balázs háziorvos lett a település új díszpolgára, a díjazott szerint túlértékelték a munkáját Zákányszéken

A hétvégi falunapokon Zákányszék község képviselő-testülete díszpolgári címet adományozott Sebestyén Balázs körzeti orvosnak, aki azt mondta, jólesik neki az elismerés, de szerinte túlértékelték a munkáját.

Arany T. János

Még a júniusi közgyűlésen döntött a zákányszéki képvise­lő-testület, hogy idén a település háziorvosa, Sebestyén Balázs kapja a díszpolgári címet háziorvosi munkája, kiemelkedő közéleti tevékenysége és példás családi élete elismeréseként. A díjat a hétvégi falunapokon adták át.


A díjazottal az ünnepség után, a pörköltfőző verseny köz­­ben beszélgettünk. Zákányszék új díszpolgára egy korsó sör mellett úgy fogalmazott, jólesik neki, hogy harminc év munkáját így köszönik meg.


– Harminc éve én választottam ezt a közösséget, és ők engem. Természetesen na­gyon örülök az elismerésnek, de szerintem túlértékelték a munkámat, én csak végzem a dolgomat – fogalmazott Zá­kányszék doktor ura, majd fényképezőgépével a nyakában elindult megnézni, mit főz­­nek a csapatok. A borszéki csapatnál a hideg csapolt sör mellé a rókagomba-paprikásból is kapott egy kis kóstolót, amit puliszkával tálaltak az er­délyi vendégek.

Közben többen gratuláltak neki, mindenkihez volt néhány kedves szava, így az is szóba került, hogy néha a doktornak is orvoshoz kell mennie: ha­­marosan csípőprotézist kap Zá­­kányszék legújabb díszpolgára, amitől tart egy kicsit.

Sebestyén Balázs 1954. október 24-én született Szege­den, édesanyja körzeti orvosként dolgozott nyugdíjba vo­nulásáig. Szülei 1958 nyarán Maroslelére költöztek, gyermekéveit és általános iskolai tanulmányait falun töltötte, azóta is falun él. 1969-ben a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban kezdte középisko­­lai tanulmányait, 1973-ban érettségizett. Még azon a nyáron felvették a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Szakára, ahol 1979-ben „Cum Laude" minősítéssel szer­­zett orvosdoktori diplomát.


Első munkahelyén, a szegedi kórházban több mint 5 évet dolgozott az anesztezioló­giai és intenzív betegellátó osz­tályon. Feladatai közé tartozott a műtéti érzéstelenítések végzése, az intenzív osztályon az életveszélybe került betegek ellátása, gyógyítása. 1981-ben házasodott össze Paplogó Mártával, aki szintén egészségügyi végzettséget szerzett, jelenleg férjének legfőbb szakmai segítsége.


Zákányszékre 1990 novemberében került, az újonnan ala­­pított 2. számú háziorvosi körzetbe. Azóta a körzet háziorvosa, nagyon megszerette a homoki emberek mentalitását. 1996-ban Szegeden szerezte második szakvizsgáját háziorvostanból. Öt cikluson keresztül önkormányzati kép­viselő, valamint az egészségügyi és szociális bizottság tagja volt Zákányszéken, a Zákányszék Jövőjéért Alapítvány elnöke je­­lenleg is. Aktívan elősegítette a Borszékkel való testvértelepülési kapcsolat kialakítását, valamint minden évben részt vesz az egészségheti rendezvények szervezésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!