Mórahalom és környéke

2019.07.10. 22:33

Ásotthalmon avatták az ország első Szilágyi Mihály-szobrát, emléket állítottak a határvédelemnek

Az ország első Szilágyi Mihály-szobrát avatták fel szerdán Ásotthalmon.

A. T. J.

– Ezzel a szoborral szeretnénk köszönetet mondani a rendőrségnek, a polgárőrségnek, a határőrségnek és a mezőőreinknek, akik részt vesznek a határvédelemben – mondta Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere szerda délután a Szent István téren, a település polgármesteri hivatala előtt a 17. Magyar Sziget fesztivál programnyitó eseményeként megrendezett Szilágyi Mihály, a nándorfehérvári diadal kapitányának szoboravatási ünnepségén. Ez Szilágyi első köztéri szobra az országban. Az 500 kilós, bronzból készült emlékmű Megyeri János szobrászművész alkotása, melynek 12,7 millió forintos költségét teljes egészében közadakozásból fizették.

A szobor talpazatán minden adományozó nevét feltüntették. – Szégyennek tartom, hogy 500 év elteltével még emeltek szobrot annak hősnek, aki úgy döntött, hogy megállítja a törököt. Nélküle nincs nándorfehérvári viadal, ezért fontosnak tartottam, hogy itt, Ásotthalmon, egy végvári településen, amelyet néhány éve a legkomolyabban sújtott az illegális migráció, emléket állítsunk neki – fogalmazott a polgármester, aki a plébánossal, a jegyzővel és az általa alapított Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal elsőként állt a kezdeményezés mögé és támogatta a szobor elkészítését.

Címkék#Mórahalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!