Mórahalom és környéke

2019.07.21. 17:00

Látogatóban Mátyás király zákányszéki rokonánál

Arany János veje, Szél Kálmán keresztelte meg nagyapját, a családfáját pedig Mátyás királyig vezette vissza a nagyváradi születésű Fleisz Zoltán, aki egy zákányszéki tanyán lelt új otthonra és nyugalomra.

Arany T. János

– Mostanában min dolgozik? – Most azon, hogy életben ma­­radjak – válaszolja de­rű­sen tanyája főépületének la­­kószobájában a 83 éves Fleisz Zoltán, miközben lázasan keresi kutatásai eredmé­nyeit, „a fontos iratokat", amelyek azt bizonyítják, hogy ő ne­mesi család sarja.


Míg a papírok után kutat, kü­­lönböző dobozokban hirtelen váltásokkal mesél kanyargós élettörténetéről: hol szülővárosában, Nagyváradon, hol Nagyszalontán, aztán Balatonszabadiban járunk, majd megérkezünk Algyőre, az olajmezőkhöz, ahol állí­t­ó­lag dolgozott, és végül Zá­­kány­székre, pontosabban a községtől néhány kilométerre lévő tanyájára.

 

Fotó: Török János

Fotó: Kuklis István


Fleisz Zoltán először öt éve, 2014 májusában kereste fel szerkesz­tőségünket, amikor hosszan, részletekbe menően magyarázta, hogy Mátyás ki­rályig vezette vissza felmenőit. Az idős férfi anyai felmenőit kutatta, így jutott el Hunyadi Mátyásig. A néhol ne­­hezen követhető történet lé­­nyege, hogy a múlt század fordulóján anyai nagyapjának öccse kezdte el a családfájukat kutatni.


– A felmenőm halála után egy dobozban kaptam meg a hagyatékát. Egy zárt borítékban találtam meg a családfámat – magyarázta.


Az Erdélyből áttelepült Fleisz Zoltán állítása szerint anyja nemesi származású, a Csethe család sarja. Apja sváb vasutas volt.


– A Csethék családfáját korábban egészen 1650-ig visszavezettem, ekkor kaptak nemesi rangot II. Rákóczi György fejedelemtől – mutatta a nemesi kutyabőr fotóját és a latin irat magyar fordítását a zákányszéki nyugdíjas. További kitartó munkával aztán egészen Mátyásig si­­került visszavezetnie családfáját.


Mára 83 évesen, két infark­tus és egy agyvérzés után, mint mondja, abba kellett hagynia a kutatást. – Pakolásban vagyok, én magam sem tudom, hol áll a fejem. Egy kicsikét rend volt rakva, azért van rendetlenség – szabadkozik kuncogva. A humorát még nem vesztette el Fleisz bácsi.


– A kutatási munka úgy áll, hogy leadtam az első világháborús anyagot a levéltárnak, ezek eredeti beszámolók az egyik rokonomtól – tér vissza a munkájára.


Az udvaron több raktárban és fészerben ládákban hevernek a különböző papírok és iratok, de ezeket már nem nézzük át. – Öregkoromra ellomosodtam – magyarázkodik, majd elköszönünk. Hosszasan álldogál a kocsink mellett, és beszél. Nehezére esik a búcsúzás.

 

Címkék#Mórahalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!