Mórahalom és környéke

2019.08.27. 12:16

Olvasni szeret, írni viszont nem a nyolcéves Junior - Tankönyvekért mentünk az ásotthalmi Móricz testvérekkel

Nagy nap volt a hétfő az ásotthalmi iskolások életében, tegnap osztották ki a tankönyveket. A másodikos Móricz Krisztián Juniort és nővérét, az ötödikes Violát kísértük el.

Arany T. János

– Nem akarok menni – kiabálta félig komolyan az udvaron a tizenegy éves Móricz Viola hétfő reggel. Az ásotthalmi Gát­­soron lévő tanyán és környékén nem sok embert zavart a panaszos kiáltozás. Öccse, a nyolcéves Krisztián Junior sem volt lelkesebb.


– Annyira nem várom az is­­kolát, nem szeretek tanulni, mert unalmas. Amikor elmegyünk kirándulni, azt szeretem – mondta a beszédes kisfiú, majd édesanyjukkal elindultak az iskolába. Tanévkezdésig ma­­radt még néhány nap, de a tankönyveket hétfőn lehetett átvenni a Kiss Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. Ezen a napon mintha az időjárás is az elmúló nyarat és nyári szünetet siratta volna a reggeli csöpörgő esővel.


A gyerekek édesanyja útközben elmesélte, a múlt héten az egyik szegedi bevásárlóközpontban akciósan jó minősé­­gű iskolatáskát vásároltak mindkét gyereknek, Junior és Viola ezekben feszített. Az iskolában már többen sorban álltak az egyik tanterem előtt. Junior a várakozás perceiben egy nyolc­éves minden bölcsességével osztotta meg velünk az iskolával kapcsolatos érzéseit.

Az ásotthalmi Móricz Krisztián Junior és nővére, Viola várja is, meg nem is az iskolát. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Az ásotthalmi Móricz Krisztián Junior és nővére, Viola várja is, meg nem is az iskolát.

FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

– Néhányszor szeretem, né­hányszor meg nem – mondta. – Amúgy várja az iskolát, mert számolja a hátralévő napokat – árulta el édesanyja. Azt is megbeszéltük, kinek mi a kedvenc tantárgya. Junior az olvasást szereti, de az írást nem, Violának pedig a történelem lesz a kedvence.


– Öcsi, nyisd ki a táskád – szólt rá Viola az öccsére, majd szépen sorban elnyelte az iskolatáska a tankönyveket. Junior választhatott, hogy ő, vagy édesanyja írja alá az átvételi el­­ismervényt, de amikor kérdően édesanyjára nézett, és megkérdezte, azt kell-e írnia, hogy Móricz Krisztián Junior, inkább édesanyjára hagyta a szignózást. A kisfiú szerint ugyanis túl hosszú nevet adtak neki a szülei, amit nehéz leírni.


– Nem is olyan nehéz, mint gondoltam – mondta kifelé me­­net Viola, mire öccsének muszáj volt hozzátennie valamit. – Ha a többit is beleraknám, úristen, milyen nehéz lenne – utalt az otthon lévő füzeteire. Amint hazaértek, kikerültek a táskából a tankönyvek, legjobban az új tantárgyak, az atlasz és a környezetismeret tetszett a neki. Gyorsan át is olvasta a Naprendszer bolygóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!