Mórahalom és környéke

2019.07.08. 16:05

Szijjártó Péter: Erős Európa csak erős nemezetekre épülhet, Szerbia napja lett a Kolo átadása Mórahalmon

A Szerb Kulturális Központ megnyitása ékes bizonyítéka annak, hogy Magyarország és Szerbia értékként tekint egymás kultúrájára, fogalmazott ünnepi beszédében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Mórahalmon a központ átadásán.

Arany T. János

Hétfőn délelőtt ünnepélyesen átadták a mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központot a Röszkei úton. A szalagátvágással kezdődő ünnepségen, Duka Félix, az Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület elnökének szavait idézve elhangzott, a szerb kóló és a magyar csárdás ritmusa különböző, de összekapaszkodva, együtt táncolva, közelebb juthatunk Európához.


A Kolo átadásával Mórahalom Szerbia napjává nyilvánította július 8-át. Ennek alkalmából Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere a Balkán kulcsát nyújtotta át Csedomir Janjicsnak, Nagybecskerek polgármesterének.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédében köszöntötte Navracsics Tibort, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosát, aki mint fogalmazott, jelenlétével lehetővé tette, hogy ennek a napnak nem csak a magyar és szerb kapcsolatok vonatkozásában van jelentősége, hanem európai szinten is.


– Szerbek és magyarok nagy utat jártunk be és sokat dolgoztunk azért, hogy minden túlzás nélkül elmondhassuk, a két ország kapcsolata soha nem volt olyan jó, mint jelen pillanatban – mondta a külügyminiszter. Szíjjártó hangsúlyozta, egymás kisebbségeit nem feszültségforrásnak, hanem erőforrásnak tekintjük.

Átadták a Kolo Szerb Kulturális Központot Mórahalmon - GALÉRIA. Fotó: Kuklis István

– Ez a szemlélet különösen fontos akkor, amikor a Kárpát-medence bizonyos országaiban a megszerzett kisebbségi jogok elvétele és megsértése zajlik. Nagy hangsúlyt fektetünk kulturális értékeink és örökségünk megőrzésére, ami nagy érték akkor, amikor Európában elementáris erők mozdulnak meg annak érdekében, hogy az európai nemzetek eltávolodjanak vallási, kulturális, történelmi örökségüktől és nemzeti identitásuktól. Mi egy más fajta Európában hiszünk, amely erős, egymást tisztelő, a nemzeti identitásra, vallási hagyományokra büszke nemzetekre épül. Erős Európa csak erős nemzetekre épülhet – jelentette ki a külügyminiszter. Hozzátette, a következő években Magyarország mindent megtesz Szerbia uniós csatlakozása érdekében. – Az európai keresztény civilizációt meg kell védenünk, és a szerbek bizonyították, hogy számíthatunk rájuk – fogalmazott a miniszter.


Vladan Vukosavljev szerb kulturális és tájékoztatási miniszter köszöntőbeszédében azt mondta, a kulturális központ megnyitása bizonyítéka annak, hogy a magyar-szerb kulturális kapcsolatok napról napra erősödnek.

A Kolo Szerb Kulturális Központ a magyar-szerb Színes együttműködés elnevezésű projekt részeként épült. A központ ezer négyzetmétere, 400 főt befogadó előadóteremmel rendelkezik, az emeleti kiállító-társalkodó térben külön rendezvények, kis előadások, képzőművészeti tárlatok megrendezésére biztosít helyszínt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!