Seregszemle

2020.11.17. 18:35

Mexikói dráma kapta a Thesszaloniki Filmfesztivál fődíját

A Sin Senas Particulares (Különleges ismertetőjegyek nélkül) című mexikói film, egy eltűnt kamasz fiát kereső nő drámája kapta a Thesszaloniki Filmfesztivál fődíját hétfőn.

Forrás: Shutterstock

A film a 39 éves mexikói Fernanda Valadez rendezői bemutatkozása.

A görög szervezők indoklása szerint az Arany Alexander-díjjal jutalmazott alkotás egy kegyetlen világban játszódik, amelyben a tragédiák és a túlélésért folytatott küzdelem közepette egy váratlan kötelék születik. A lassú, klasszikus kezdet után, a drámai történet kibontakozásával párhuzamosan a film képi világa is a pokolt idéző sötétre vált.

A spanyol nyelvű film fájdalmas kérdéssel foglalkozik: az Egyesült Államokba tartó migránsok eltűnésével és az eltűnt szeretteiket keresők zarándoklatával.

A produkciót idén már a Sundance Filmfesztiválon és a San Sebastian-i Filmfesztiválon is díjazták.

Mint a rendezőnő a közelmúltban a Varietynek elmondta, filmjének azért ezt a címet adta, mert a Mexikóban tapasztalható erőszakhullámról akart beszélni, amely mindenkit érint.

Ebben a helyzetben a mexikóiak megkülönböztethetetlenek, csak a szeretteik ismerik fel őket, a filmemben a fiát kereső anya

magyarázta.

A 61. Thesszaloniki Filmfesztivált a pandémia miatt digitális eseményként tartották meg november 5. és 15. között.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!