festményárverés

2021.03.07. 09:09

Akár 900 millió forintot is érhet a magyar származású indiai festő 9 év után előkerült portréja

A portré az akkor alig 19 éves művész, Sérgil egy barátját, Denyse Proutaux francia műkritikust ábrázolja vörös bársonyruhában, a háttérben színes virágokkal.

Forrás: Christie's

Akár a 2,8 millió dollár (849 millió forint) leütési árat is elérheti Amrita Sérgil (Sher-Gil) magyar származású indiai festő egy kilenc évtized után felbukkant portréja a Christie's aukciósház március közepére meghirdetett New York-i árverésén.

A dél-ázsiai ország egyik legjelentősebb modern művészének számító Sérgil ezen munkáját nem ismerték korábban a szakértők, mivel azóta, hogy csaknem kilencven évvel ezelőtt elkészült, a festmény egyik magángyűjteményből a másikba került Franciaországban.

The portrait was rediscovered recently and is expected to fetch up to $2.8 million at a rare auction appearance for Amrita Sher-Gil's workhttps://t.co/JTlTnrTrxY

A portré Sérgil egy barátját, Denyse Proutaux francia műkritikust ábrázolja vörös bársonyruhában, a háttérben színes virágokkal – írja a CNN.

A szakértők a Proutaux és férje, valamint a francia műkritikus és Sérgil közti levélváltások alapján arra jutottak, hogy a festmény 1932-ben készült, amikor a művész még csak 19 éves volt.

Ugyanebben az évben festette meg a Fiatal lányok című képét, amelyen az egyik alak szintén Proutaux, és amellyel nemzetközi hírnevet szerzett magának, valamint elnyerte a párizsi Szalon aranyérmét.

Az indiai kormány, amely 1976-ban nemzeti kincsként ismerte el Sérgilt, hatósági engedélyhez kötötte a művész munkáinak kivitelét az országból. Ennek nyomán noha Sérgil Indián kívül őrzött művei egyszer-egyszer felbukkannak jelentős aukciókon, a nemzetközi műtárgypiacon igazi ritkaságnak számítanak.

A fiatalon elhunyt művész 172 dokumentált munkájának többsége Új-Delhiben, a Modern Művészeti Nemzeti Galériában van, magánkézben lévő alkotásai pedig időről-időre gazdát cserélnek Indiában. 2018-ban 187 millió rúpiáért (779 millió forint) kelt el egy 1934-ben készült műve a Sotheby's első mumbai aukcióján.

Amrita Sérgil Budapesten született, anyja magyar, apja szikh nemesi család leszármazottja volt.

Gyermekkorát India és Európa között ingázva töltötte, később Franciaországban élt egy ideig, majd visszatért az akkor Brit India részét képező Lahórba és ott halt meg 1941-ben, 28 évesen.

A Proutaux-t megörökítő arcképre március 17-én licitálhatnak az érdeklődők a Christie's dél-ázsiai modern és kortárs műalkotásoknak szentelt árverésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!