isten országa

2021.05.31. 10:30

Különleges utazásra invitálja az olvasókat a nemzetközi hírű francia író

Emmanuel Carrère új könyvében közel kétezer éves események és titkok nyomába eredhetnek azok, akik vele tartanak ezen az ismert és kevésbé ismert bibliai tájakon át vezető felfedezőúton.

French writer Emmanuel Carrère at home in Paris on August 25, 2020. Photo Damien Grenon (Photo by Damien Grenon / Damien Grenon / Photo12 via AFP)

Forrás: AFP / Photo12

Fotó: Damien Grenon

„Azt hiszem, minden kedvenc könyvem megváltoztatta az életemet így vagy úgy. Tavaly Emmanuel Carrère Isten országa című könyve indított el a gondolkodás egy olyan útján, amelyre máskülönben nem merészkedtem volna” – Sally Rooney

Különleges utazásra invitálja az olvasókat e könyvével a nemzetközi hírű francia író, Emmanuel Carrère. Közel kétezer éves események és titkok nyomába eredhetnek azok, akik vele tartanak ezen az ismert és kevésbé ismert bibliai tájakon át vezető felfedezőúton.

Az író bő két évtized távlatából tekint vissza életének arra a hároméves időszakára, amikor mélyen hívő, buzgó katolikusként élte az életét,

ami esetében a mindennapos templomlátogatás és misehallgatás mellett azt is jelentette, hogy elmélyedt a szent szövegek – főként az evangéliumok és az Apostolok cselekedetei – tanulmányozásában. A magát ma már agnosztikusnak valló Carrère akkoriban

tucatnál is több füzetet írt tele, feljegyzéseiben értelmezni igyekezett napi olvasmányait, próbálta megfejteni azok titkait, s könyvében e füzetek alapján tárja az olvasó elé a kereszténység megszületésének történetét.

Az 1957-ben Párizsban született Emmanuel Carrère, a francia író, forgatókönyvíró és rendező anyai ágon grúz bevándorlók leszármazottja. Miután politikaelméleti diplomát szerzett egy párizsi főiskolán, két évet töltött Indonéziában, majd onnan hazatérve filmkritikusként kezdett el dolgozni. 1986-ban nagy nemzetközi sikert aratott A bajusz című, magyarul is olvasható kisregényével, amelyből utóbb, 2005-ben ő maga készített szintén igen sikeres filmet. Carrère később kizárólag non-fiction műveket írt, hol egy nagy visszhangot kiváltó francia bűnügy alapján (L’Adversaire), hol egy kortárs orosz író kalandos életútját felvázolva (Limonov). Ez utóbbi művével 2011-ben elnyerte a kritikusok díját, a Prix Renaudot-t. Az Isten országa 2014-ben jelent meg, és az év egyik legsikeresebb, utóbb számos nyelvre lefordított könyve lett.

„Hosszú az út. Ne félj, de számíts rá, hogy félni fogsz. Számíts rá, hogy elfog a kétely, a reménytelenség, azzal vádolod majd az Urat, hogy igazságtalan, és túl sokat kíván tőled. Amikor ezt gondolod majd, jusson eszedbe a következő történet: egy ember fellázad, és azt panaszolja, ahogy te is tetted és később is tenni fogod, hogy nehezebb a keresztje, mint másoknak. Egy angyal meghallja, és a szárnyán felviszi a mennybe, arra a helyre, ahol az összes ember keresztjét tartják. Több millió, több milliárd különböző méretű keresztet. Az angyal így szól hozzá: válaszd azt, amelyiket akarod. Az ember felemel pár keresztet, mérlegeli, összehasonlítja őket, aztán kiválasztja azt, amelyiket a legkönnyebbnek érzi. Az angyal elmosolyodik, és azt mondja: ez volt a tiéd.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!