Selejtező

2023.09.06. 18:03

Nagy lépést tehet az Eb-szereplés felé, aki nyerni tud csütörtökön Belgrádban – ezt várja Marco Rossi

Az egész Európa-bajnoki selejtezősorozat legnehezebb mérkőzése vár csütörtökön a magyar labdarúgó-válogatottra, amely a sztárokkal felálló Szerbia vendége lesz – írja az MTI.

MW

Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt (b-j), a magyar labdarúgó-válogatott tagjai a belgrádi Rajko Mitic (Marakana) Stadionban

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A találkozónak különösen nagy tétet ad, hogy a két csapat első és második helyen áll az ötösében:

 Marco Rossi szövetségi kapitány veretlen együttese jobb gólkülönbségével előzi meg a három összecsapás után ugyancsak hétpontos riválist. 

Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy a győztes nagy lépést tesz a részvétel felé, ugyanis három ponttal meglép legfőbb ellenfelétől és legalább ilyen távolságban tartja a harmadik helyen álló Montenegrót, amely a nyeretlenül sereghajtó Litvániához látogat. 

A döntetlennel a magyarok megőriznék éllovas pozíciójukat, ahogy a szerbek is a szintén kijutást jelentő második helyüket, de Montenegró így esélyt kapna, hogy egy pontra megközelítse a két esélyest, amennyiben a papírforma szerint győzni tud Kaunasban.

A nemzeti együttes olasz szakvezetőjének bár vannak hiányzói – például Kleinheisler László, Schäfer András és Gazdag Dániel –, de az alap kezdőcsapatából mindenkire számíthat. Rossi elmondása szerint abban a tekintetben sem volt még ennyire jó helyzetben, hogy 

hét labdarúgója futballozik az élbajnokságok valamelyikében annak köszönhetően, hogy nyáron Szalai Attila a német, Kerkez Milos az angol, míg Nego Loic a francia élvonalba igazolt.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik nemcsak a világ egyik legnagyobb klubjába, a Liverpoolba szerződött, hanem annak szinte azonnal vezéregyéniségévé vált, amiből a magyar csapat is sokat profitálhat.
Rossi számára ezúttal a védekező középpályás poszt okozhatja a legnagyobb problémát. Egyrészt Schäferre és Kleinheislerre sérülés miatt nem számíthat, Vécsei Bálintnak pedig a napokban lett csapata, így őt sem hívta meg a szakvezető, 

ezáltal csak az angol harmadosztályban szereplő Styles Callum és az olasz másodosztályban játszó Nagy Ádám maradt bevethető ezen a poszton, amely kiváltképpen kulcsfontosságú egy olyan minőségi ellenfél esetében, mint a szerb. 

Ezzel szemben Szalai Ádám visszavonulása óta a csatárposzt most tűnik legkevésbé problémásnak tekintve, hogy az OTP Bank Liga gólkirálya, Varga Barnabás úgy ontja a gólokat a Ferencvárosban is, mint azt tette még az előző idényben Pakson.

A magyarok számára az is kedvező lehet, hogy ezúttal nem kell felkészülniük a Szerbiában megszokott pokoli hangulatra, ugyanis a csoportrangadót zárt kapuk mögött rendezik, mivel márciusban a szerb szurkolók diszkriminatív rigmusokat skandáltak a Montenegró ellen 2-0-ra megnyert találkozón.

Emiatt – a néhány tiszteletjegyes vendég mellett – csak gyerekek lesznek a Crvena zvezda otthonául szolgáló Rajko Mitic Stadion lelátóin.
A 2024-es, németországi kontinensviadalra az első kettő utazhat az ötösből. A magyar csapatnak némi biztonságot adhat, hogy a tavalyi remek Nemzetek Ligája-szerepléssel – az élvonalban nyolcadik lett –, szinte biztosan pótselejtezőn javíthatna sikertelen kvalifikáció esetén. 

Amennyiben a magyarok lecsúsznak az első két pozícióról, csak akkor maradnak le a pótselejtezőről is, ha a Nemzetek Ligájában előttük végző holland, horvát, spanyol, olasz, dán, portugál, belga hetesből legalább négy nem jut ki hagyományos módon az Eb-re, amire minimális az esély.

Marco Rossi tanítványainak ugyanakkor egyértelmű célja, hogy ezúttal ne kényszerüljenek „pótvizsgára”, azaz az 1986-os világbajnokság óta először jusson ki a csapat egyenes úton egy nagy tornára. Az előző két alkalommal egyaránt pótselejtezőn vívta ki az Eb-részvételt a magyar válogatott.

A csütörtökön 20.45-kor kezdődő találkozót az M4 Sport és a Kossuth Rádió is élőben közvetíti.

A G csoport programja  

5. forduló: 
Litvánia-Montenegró, Kaunas 20.45
Szerbia-Magyarország, Belgrád 20.45
A csoport állása:
1. Magyarország 7 pont
2. Szerbia 7 pont
3. Montenegró 4 pont
4. Bulgária 2 pont
5. Litvánia 1 pont

Marco Rossi: nekünk is vannak klasszisaink!

„Edzőként képtelen vagyok döntetlenre készíteni a csapatot. Persze mindenki tudja, milyen minőséget képviselnek a szerb játékosok, ennek megfelelően tiszteljük őket, de a saját játékunkra koncentrálunk és ponttal, pontokkal akarunk távozni”– fogalmazott szerdai sajtótájékoztatóján az olasz szakember, aki egyetértett szerb kollégájával, Dragan Stojkoviccsal, hogy féltávhoz érve ez fontos összecsapás, de nem sorsdöntő a kijutás szempontjából, mert még négy találkozó vár mindkét gárdára.
Az 59. születésnapját szombaton ünneplő Rossi szerint a szerb csapat esélyesebb, de teljesen mindegy, hogy első vagy második helyen végez a magyar válogatott, mert mindkettővel teljesítené a célkitűzést, azaz az Eb-részvétel kiharcolását.
„Ahogy a szerbeknek vannak kiváló játékosaik, úgy nekünk is, még ha valamivel kevesebb is, mint nekik. Szoboszlai Dominik a mi csapatunk sztárja. Fantasztikusan kezdett a Premier League-ben, úgy tűnik, csúcsformában van, ezért azt várjuk tőle, amit Liverpoolban is nyújt. Se többet, se kevesebbet” – mondta a csapatkapitányról Rossi, aki a Szerbiában született Kerkez Milos kapcsán arról beszélt, hogy nyugodtnak látta, de majd a kivonuláskor biztosan előtörnek belőle az érzelmek.
„A szerb válogatott nagyon erős, jó játékosai vannak, azonban mi is rendelkezünk klasszisokkal. Nagyon nehéz meccs lesz, de mosollyal az arcunkon akarunk visszamenni Magyarországra” – fogalmazott Nego Loic.
A francia élvonalban újonc Le Havre futballistája kijelentette, mindegy ki az ellenfél, nyerni akarnak, egyúttal megjegyezte, futballistaként az is mindegy, hogy van-e közönség, mert ők kizárólag a játékra összpontosítanak, a hangulatnak viszont sokkal jobb, ha vannak szurkolók.
A magyar labdarúgó-válogatott várható kezdőcsapata az MTI szerint:
Dibusz - Lang, Orbán, Szalai A. - Fiola, Nagy Á., Styles, Kerkez - Sallai, Szoboszlai - Varga

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában