Tenisz

2024.01.15. 17:48

Nehéz feladat előtt Fucsovics az Australian Openen

Az ausztrál nyílt teniszbajnokság története során először szerepel három magyar játékos (Fucsovics Márton, Marozsán Fábián, Valkusz Máté) a főtáblán. A világranglistán a legjobb magyarnak számító Marozsán már a második fordulóba jutott, Fucsovics Mártonnak és Valkusz Máténak még az első körös meccsére vár.

MW

Nem lesz könnyű dolga Fucsovics Mártonnak a bolgár Grigor Dimitrov ellen

Forrás: MTI

Fotó: Teresa Suárez

A világranglistán 65. helyen álló Marozsán az első körben egy sokkal esélyesebb ellenfelet tudott felülmúlni. A horvátok olimpiai ezüstérmese Marin Cilic 2017-ben Wimbledonban és 2018-ban az Australian Openen is döntőt vívott, utóbbiban emlékezetes, ötszettes csatában maradt alul a legendás Roger Federerrel szemben – írta meg az Origó. A másik két magyar játékos közül Fucsovics Mártonnak tűnik nehezebbnek a sorsolása. 

Marozsán már a második körben 

A Hajdúszoboszló SE sportolója négy szettben kiejtette Cilicet, ráadásul olykor meggyőző fölényt mutatva: az első szettet 29, a harmadikat 32 perc alatt nyerte meg. A negyedik szett volt a legszorosabb, az ötven percig tartó játszma végén a harmadik break- s egyben mérkőzéslabdával győzött a 24 éves magyar – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Jól indult minden, de amikor a második szett elején elvesztettem az adogatásomat, az végigkísért másfél játszmán keresztül. Hiába volt öt-hat bréklabdám, egyet se tudtam megcsinálni, ezek fájó pontok voltak. De valahogy átlendültem ezen, elkezdtem ismét jobban teniszezni, a harmadik szett nagy lendületet adott

 – értékelt a mérkőzés után Marozsán. 

Talán nincs az első háromban ez a győzelmem, de fontos mérföldkő volt, mert az első mérkőzésemet nyertem az Australian Openen. Jó sorsolásom volt, amit ki is tudtam használni, de itt már nincsenek könnyű meccsek. Még nem tökéletes a formám, de a kondim jól alakul, végig bírtam ezt a mérkőzést

 – árulta el a magyar játékos, akire most két nap pihenő vár, mielőtt a torna második fordulójában a világranglistán a 22. helyen álló argentin Francisco Cerundolo ellen játszana. 

Fucsovicsnak nehéz dolga lesz 

A másik két, főtáblán érdekelt magyar játékos közül Fucsovics Márton és Valkusz Máté magyar idő szerint kedden mutatkozik majd be Melbourne-ben, előbbi a 70., utóbbi a 214. helyről várja első fordulós meccsét. 

A 31 éves Fucsovics kapta a papíron nehezebb ellenfelet, ugyanis a bolgár Grigor Dimitrov a 13. kiemeltje a tornának, jelenleg a világranglistán is ezt a helyet foglalja el 

– írta meg az Origó, de korábban volt már harmadik is a világranglistán. Dimitrov 2017-ben a legjobb négyig jutott az Australian Openen, Grand Slameken összesen négyszer került az elődöntőbe, összesen kilenc tornagyőzelme van pályafutása során, így nagyon rutinos játékosnak számít. 

Az egymás elleni mérlegükben ezzel együtt Fucsovics áll jobban, aki 2-1-re vezet: 2020-ban, a Covid-járvány idején a Cincinnatiből New Yorkba költöztetett tornán, majd a US Openen is a nyíregyházi teniszező bizonyult jobbnak, a 2021-es San Diegó-i viadalon viszont Dimitrov nyert. 

Valkusz Máténak talán picivel könnyebb dolga van, mivel a hazai pályán szereplő Max Purcellel játszik az ausztrál nyílt teniszbajnokság első fordulójában. 

A 25 éves Purcell jelenleg 40. a világranglistán, és még soha nem jutott túl az első fordulón hazája Grand Slam-viadalán, ugyanakkor 2022-ben párosban megnyerte a wimbledoni tornát.

Az ausztrál játékos egyébként csak egyszer tudott csak párharcot nyerni Grand Slamen, még 2023-ban a Roland Garroson. A pályafutása alatt először Grand Slam-torna főtáblájára jutott Valkusz Máténak így megvan az esélye, hogy folytassa jó sorozatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában