Ország-világ

2007.01.08. 15:19

24,4 milliárd forintos plusz költségtérítést kapott a MÁV

Tulajdonosi beavatkozás nélkül a MÁV 110 milliárd forint veszteséggel és 60 milliárdos sajáttőkehiánnyal zárta volna a tavalyi évet, azonban december 29-én a kormány mentőövet dobott neki egy 24,4 milliárd forintos plusz költségtérítés formájában.

A tavalyi 50,1 milliárdos állami költségtérítést és a 25 milliárdos fogyasztóiár-kiegészítést megfejelő összeg a fizetésképtelenségtől mentette meg a társaságot. Február végéig elvegetálhat a vasút a váratlan tőkeinjekcióval, amely a cég mérlegét is kozmetikázza. Ugyanakkor azt a tervet, hogy a MÁV jelenleg 20 milliárd forintos jegyzett tőkéjét 111,6 milliárdra emelik, három lépcsőben hajthatják végre. Az első, január végére, február elejére várható szakaszban az egész évre szánt összeg több mint feléhez juthat a cég.

A tőkeinjekció valódi célja, hogy az április elseje helyett júliusban önállóvá váló MÁV Személyszállító Vasúti Szolgáltató Zrt. és a jövő januárban létrejövő új pályavasúti cég már ne szoruljon a költségvetés lehetőségeit meghaladó veszteségpótlásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában