Ország-világ

2007.01.19. 15:19

A csillagnéző baba élni akar!

Folytatás az 1. oldalról.

K. A.


– Csodaszámba ment, hogy várandós lettem – folytatta Ilona. – Egy nagyon szép, nyugodt terhesség után hihetetlenül nehezen, de természetes úton született meg Léna. Nagyon ritka, ahogy ő látta meg a napvilágot, azaz arccal felfelé, ezeket a gyerekeket Németországban különleges, „csillagnéző” babáknak hívják.
A pici születése után néhány órával rosszul lett, vércukra leesett, leállt a veséje, felszökött a vérnyomása, lélegeztetőgépre került. Ekkor kezdődött Léna életéért a vesszőfutás. Győrbe került, ahol megállapították: komoly, de egyelőre azonosíthatatlan a baja. Majd az 1. Számú Gyermekklinika következett, ahol egy remek szakember, dr. Szőnyi László állt a kétségbeesett szülők mellé. A vizsgálatok megállapították, hogy a kislánynak egy nagyon ritka májproblémája van, ami miatt folyamatosan zsugorodik a mája és átültetés nélkül élete menthetetlen. Közben az is kiderült, hogy Léna vérzékeny, így műtétre nem alkalmas. Az édesanya azonban nem ismerte a „reménytelen” jelzőt. Nyugodt, erőt adó zenéket hallgatott babájával, akit párjával együtt folyamatosan szeretgettek. Közben a vérzékenység szép lassan javult, ám öthetesen a pici vérmérgezést kapott. Az orvosok 2–3 százaléknyi túlélési esélyt adtak neki. Az anyuka egy éjszakát végigsírt, de reggel már újra a régi hittel teli, erőt adó Ilona lépett be a kis Lénához, aki végül kigyógyult a mérgezésből.
– Nyolchetesen derült ki, Léna májátültetésre alkalmas állapotban van, amit egy németországi klinikán végeznének el, ha van élő donor – folytatta történetüket az édesapa. – Párommal együtt vállaltuk, hogy a műtétnek alávessük magunkat. Sajnos a munkahelyem emberségből megbukott, mert amikor megtudták, hogy néhány hétig emiatt nem tudok menni, kirúgtak. Pedig hat évig elégedettek voltak a munkámmal.
Mindez azonban akkor nem érdekelte Ferencet. Mivel anatómiailag az ő máját találták alkalmasnak a műtétre, így ő adott egy 230 grammos darabot lányának. Az orvosok reggeltől estig végezték a két műtétet egymás után, míg az édesanya majd megőrült idegességében. Tudta, hogy párja komoly kockázatot vállalt a beavatkozással, közben pedig az is kérdéses volt: Léna szervezete hogyan fogadja az új szervet. Szerencsére apa és lánya jól vannak. Léna még Németországban kapott egy gyógyszermérgezést, de mára már beállították a gyógyszereit. Napközben óránként felváltva kell immungyengítőt, szteroidot, vérnyomáscsökkentőt adni neki.
– Szegénykém olyan nyugalommal szedi be őket, mintha valami finomságot kapna – simogatta meg a picit Ilona. – Nem tudjuk, hogy az idegrendszeré-

ben mit okozott az elmúlt hónapok iszonyatos küzdelme, de mi bízunk Lénában. Németországban is azt mondták róla, hogy fenomén baba.
Ilonáék élete most a közös küzdelemről szól. Állandóan utaznak Pestre kontrollra, Ilona nem is álmodhat arról, hogy a közeljövőben dolgozni tud, hiszen Léna folyamatos fejlesztésre, törődésre szorul. Masszőr párja pedig reménykedik abban, hogy hamarosan munkát talál, hiszen a kislány kezelése, az utazások, a gyógyszerek rengeteg pénzt emésztenek fel. Ám amíg Léna olyan szépen, életigenlően mosolyog rájuk, mint azt a műtét óta teszi, tudják: ők hárman már nem ismernek lehetetlent.
Aki úgy érzi, hogy jó szívvel segítene Lénának és szülei-

nek, az a következő számlaszámon megteheti: [namelink name="Szabó Ferenc"], Raiffeisen Bank, 12094318-00638529-00100004.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában