Ország-világ

2007.01.08. 15:19

Átalakítják az állami foglalkoztatási szerveket

A foglalkoztatási törvény nemrégiben elfogadott módosítása rendelkezik a regionális munkaügyi központok kialakításáról, ennek kapcsán a kormány átalakítja az állami foglalkoztatási szervek rendszerét is. A Foglalkoztatási Hivatalból új feladatokkal létrejön a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.

A foglalkoztatáspolitikai feladatokat jelenleg is ellátó szervezet, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) alá tartoznak majd a fővárosi és megyei munkaügyi központok helyébe lépő regionális munkaügyi központok. A regionális szintek kialakítása 20 központi költségvetési szervet és egy középirányító szervet érint.

A regionális munkaügyi központok a jelenlegi munkaügyi központokkal azonos jogállású szervezetek; jogi személyek, önálló szakmai, döntési és gazdálkodási jogkörrel rendelkező költségvetési szervek, melyek élén főigazgató áll.

A regionális munkaügyi központ központi szervezeti egységből és regionális kirendeltségekből áll. A regionális kirendeltség jár el a munkanélküli ellátásokkal, valamint a foglalkoztatást elősegítő támogatásokkal kapcsolatos ügyekben, és a döntése ellen benyújtott fellebbezéseket a regionális munkaügyi központ főigazgatója bírálja el.

A regionális munkaügyi központ az illetékességi területén lévő megyékben működő megyei (fővárosi) munkaügyi központok jogutóda. A regionális munkaügyi központot, mint költségvetési szervet annak a megyei(fővárosi) munkaügyi központnak a bázisán kell létrehozni, amelynek székhelyével a regionális munkaügyi központ székhelye megegyezik.

A fővárosra és Pest megyére kiterjedő illetékességgel rendelkező regionális munkaügyi központot a Fővárosi Munkaügyi Központ bázisán kell létrehozni.

A középirányító szerepkört betöltő jelenlegi Foglalkoztatási Hivatal Foglalkoztatási és Szociális Hivatallá alakul át, tekintettel arra, hogy tevékenysége egyes szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi, valamint ifjúsági feladatok ellátására is kiterjed majd.

Foglalkoztatáspolitikai feladatkörében eljárva irányítja és segíti a regionális munkaügyi központok szakmai tevékenységét, gondoskodik az ÁFSZ munkatársainak képzéséről, emellett külön jogszabályban meghatározott rehabilitációs, és a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásával kapcsolatos feladatokat is ellátja. Ebben a körben a megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók akkreditációjához kapcsolódó jogkör kibővül a nem állami fenntartású szociális intézményekben folytatott rehabilitációs célú munkavégzés akkreditálásával. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal a Foglalkoztatási Hivatal jogutóda.

A kormány a szervezeti átalakítást elsősorban azzal indokolja, hogy így csökkenni fognak a döntési szintek, átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé válik a támogatási célok érvényre juttatása. A pénzügyi, számviteli, a hatósági engedélyezés, az egyes tevékenységek folytatásához szükséges nyilvántartások vezetése, továbbá az adatszolgáltatási feladatok a regionális munkaügyi központ központi szervezeti egységeihez kerülnek, így a régiók létrehozásával egységesebbé válhat az adat- és információ igények kielégítése.

A munkaügyi központok régiós szintű átalakításával csökken a vezetők száma, az összesen mintegy 20 százalékos létszámleépítés csökkenti a költségvetés terheit. A régió kialakításával a munkafolyamatokat támogató integrált informatikai rendszer bevezetésével egységes gyakorlat, és gyorsabb kommunikáció váerható.

Az ÁFSZ rugalmasabb, a munkaerő-piaci változásokhoz gyorsabban igazodó szolgáltatásorientált szervezetként, az ügyfelekkel való internetes kapcsolat megvalósításával (internetes állásbejelentés, önéletrajzok elhelyezése, ezekben való szabad keresés lehetőségével) közelebb kerülhet a munkaadókhoz és a munkát keresőkhöz is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában