Ország-világ

2007.01.12. 15:19

Az APEH kezeli a nyugdíjpénztári bevallásokat is

Az adóhivatal (APEH) januártól átvette a magán-nyugdíjpénztári bevallások kezelését, de a munkáltatóknak és a kifizetőknek a decemberre vonatkozó, január 12-éig beadandó magán-nyugdíjpénztári bevallásokat még a pénztáraknak kell küldeniük, és a tagdíjakat is a korábbi számlákra kell utalniuk.

A váltás a januárról szóló, vagyis februárban esedékes bevallásoknál válik "élessé". Ezeket ugyanis már az APEH-nak kell továbbítani, az e-bevallással együtt.

Az adóhatóság minden magánnyugdíjpénztárnak nyitott egy számlát a Magyar Államkincstárnál (MÁK), a tagdíjakat februárban már ezekre kell utalni. A MÁK a számlákra érkezett összeget még aznap továbbítja a magánnyugdíjpénztárak részére, az APEH pedig a következő hónap végéig elektronikus úton küldi meg a részletes, személyekre bontott bevallási adatokat.

A korábbi (2007-et megelőző) időszakokra vonatkozó bevallásokat és önellenőrzéseket továbbra is az illetékes magánnyugdíjpénztáraknak kell továbbítani. Az e-bevallás az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást fizető magánszemélyek esetében nem tartalmaz magánnyugdíjpénztárra vonatkozó rubrikákat, a 15 százalékos adóból a tagdíjrészt az APEH számolja majd ki, és átutalja a magánnyugdíjpénztárnak.

Az új módszerrel könnyebben ellenőrizhetővé válik, ha valamelyik munkáltató elmarad a befizetéssel vagy a bevallással. A nyugdíjpénztárak - miközben elismerik, hogy a behajtás adóhivatalhoz kerülése számukra költségmegtakarítást jelent - tartanak attól, hogy az első hónapokban jelentős nehézségek adódnak.

Mivel a szabályozás szerint a pénztárak a költségeiket csak az egyéni számlákról tudják levonni, így az átmeneti időszakban előfordulhat, hogy működési költségeik fedezésére a kasszáknak saját tartalékaikat kell felhasználniuk, annak ellenére, hogy a kincstári számlán jelentős, de név szerint be nem azonosított pénzösszeg áll.

Pénztári szakemberek szerint ez a változtatás hátráltathatja a választható portfóliós rendszer bevezetését is. A törvény már ettől az évtől lehetővé tenné, hogy a magánnyugdíjpénztárak tagjaiknak különböző kockázati szintű kategóriákat ajánljanak (2009-től már kötelező lesz ez a rendszer), de amíg a tagdíjbeszedés új módszere nem válik rutinná, aligha jöhet szóba ilyen megoldás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában