Ország-világ

2007.01.09. 15:19

Az ételallergia kellemetlen tüneteket okozhat

Az ünnepek alatt bizony sok finomságot fogyasztottunk. Sokunknak szerencsére nem okozott panaszt, de van, aki beteg lett az ételektől.

Csalánkiütés, bőrviszketés, hányinger, hasmenés, gyomorfájdalom... Valakinek ismerős...

Mi az ételallergia?

Az ételallergia az immunrendszer egyik kóros válasza. Akkor fordul elő, ha a szervezet a normál tápanyagokat idegenként ismeri fel és erre védekezési reakciót indít, ellenanyag-termeléssel válaszol. Az allergia tüneteit akkor észleljük, amikor a védekező ellenanyagok harcra kelnek a veszélyesnek vélt összetevővel szemben. Bizonyos immunsejtekben, az ún. hízósejtekben az idegen tápanyag és az ellenanyag találkozása allergiás választ vált ki, a bennük lévő hisztamin és egyéb anyagok felszabadulnak és végül is ezek következménye az allergiás reakció.

Álallergiás reakciók

Az ételek elfogyasztását követően kialakult bőr- és egyéb tünetek egy része azonban nem valódi allergiát jelez. Ezek nem immunológiai reakción alapulnak, étkezést követően 10–30 perc múlva lépnek fel, már az étel első fogyasztásakor jelentkeznek és mennyiségfüggőek. Az ételintolerancia – szemben az ételallergiával – nem az immunrendszer válasza, hanem inkább az emésztőrendszeré.

Ételintolerancia akkor fordul elő, ha egy ételt az ételt lebontó enzimek hiánya vagy csökkent működése miatt az emésztőrendszer nem tud megemészteni. Ekkor hányinger, gyomorfájdalom, puffadás, hányás, gyomorégés, hasmenés, hasi görcsök alakulnak ki.
Az ételaverzió többnyire pszichés eredetű: az étel elfogyasztását követő teltségérzés, alhasi görcsök.

Az élelmiszerekben előfordulnak olyan anyagok (hisztamin, illetve ahhoz hasonló úgynevezett biogén aminók), amelyek miatt csalánkiütés, légúti tünetek, gyomor-bél panaszok alakulhatnak ki. Ilyen anyagokat a halak, a tenger gyümölcsei, a füstölt húsok, a savanyú káposzta, a sajtok, egyes borok, a banán, a paradicsom, a dió, a mák, a cékla, a csokoládé tartalmaznak. Egyes élelmiszerekben lévő anyagok hasonlóakat szabadítanak fel: így a belsőségek, a citrusfélék, a földieper, a dinnye, a koffein, az élelmiszerekben található tartósítószerek és színezékek. Mindezek nem valódi allergiás reakciót okozhatnak.

Sokrétű tünetek

A tünetek az igen enyhétől a súlyosig terjedhetnek. A tünetek fajtája attól függ, hol szabadul fel nagyobb mennyiségű hisztamin a szervezetben. Ha a bőrön, úgy csalánkiütés, bőrviszketés, ha az orr-garat térben, akkor orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás, garatviszketés, gégeduzzanat jelentkezhet. Ha a gyomor-bél rendszerben, akkor hasi fájdalom, hasi görcsök, hasmenés, hányás lehet az eredménye. Súlyosabb esetben szív-, érrendszeri tünet, sokk alakulhat ki.

Leggyakoribb ételallergének

Gyermekeknél a tehéntej, a tojás, az eper, a bogyós gyümölcsök, a hal, a szója. Felnőtteknél az olajos magvak, a zöldségek-gyümölcsök, a halak, a tenger gyümölcsei. A zöldségek közül a zeller a leggyakoribb allergiát kiváltó anyag.

Keresztreakció

Keresztreakció figyelhető meg a pollenek és élelmiszerek között. Ez azt jelenti, hogy pollenérzékenységben szenvedő betegeknél tüneteket válthatnak ki egyes élelmiszerek. Az allergiás betegnek tehát mindig tudnia kell, hogy milyen keresztallergiával kell számolnia. Például ha egy parlagfűérzékeny beteg dinnyét, uborkát, paradicsomot fogyaszt, bizony felléphet nála az allergia. Gyakori az orális allergia szindróma. A beteg megeszi az élelmiszert, ami keresztallergiában van a pollennel. Következményeként megduzzadhat a nyelve, viszkethet a szája, sőt, súlyos esetben gégevizenyő is kialakulhat.

Dr. Wentzely Edit  bőrgyógyász-kozmetológus  szakorvos

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában