Ország-világ

2007.01.30. 15:19

Betiltják a dohányzást a közterületek nagy részén?

Az Európai Bizottság kedden kezdi tárgyalni azt az előterjesztést, amely az összes Európai Uniós tagországban betiltaná a dohányzást a közterületek nagy részén. Az egyelőre nem nyilvános javaslat szerint tilos lenne dohányozni például a buszmegállókban, vagy az épületek bejáratai közelében.

Kedden kezdi tárgyalni az Európai Bizottság azt az előterjesztést, amely egységesítené az Európai Unió tagállamaiban a dohányzás korlátozását. A Markos Kyprianou egészségügyi biztos által beterjesztett javaslat Írországot, Olaszországot, Máltát és Svédországot említi követendő példaként.

A testület két változatot vitat majd meg. A szigorúbb elképzelés szerint "teljes dohányzási tilalmat kellene bevezetni minden elkülönített vagy alapvetően elkülönített munkahelyen és a közterületeken, közte a tömegközlekedést érintő helyeken".

A megszorításokat kiterjesztenék "az épületek bejáratai körüli szabadtéri területekre és lehetőleg más olyan szabadtéri helyekre, ahol az emberek közel ülnek vagy állnak egymáshoz, mint például a stadionok, buszmegállók vagy metró- és vonatállomások".

A másik (a biztos előterjesztése szerint "kevésbé hatékony") elképzelés szerint tennének bizonyos kivételeket, így például az ételt fel nem szolgáló vendéglátóipari létesítmények esetében.

A kedden kezdődő megbeszélésen arról is döntenek, hogy Brüsszel milyen stratégiát kövessen a dohányzás elleni harcban. A lehetőségek a jelenlegi rendszer fenntartásától az új törvények bevezetéséig terjednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában