Ország-világ

2007.01.18. 15:19

Csökkentenék a mesterséges megtermékenyítések számát

Tíz év alatt 1325 gyerek fogant a szegedi Kaáli Intézetben a lombikbébi program segítségével. Az elsőként született kisbaba idén februárban már 9 éves lesz. Míg az Egészségbiztosítási Pénztár eddig öt beavatkozást finanszírozott, a szaktárca tervezete kettőre csökkentené a támogatást.

A szakorvosok szerint nem elsősorban az anyagi terhek jelentenék az igazi gondot, ha ez megvalósulna.

A szegedi Kaáli Intézetet egyre többen keresik fel. Van, amikor már az első vizsgálatnál kiderül, kicsi az esély. Az eredményességhez a pár mindkét tagjának reproduktívnak kell lenni, ezt a hormonszintből lehet megállapítani.

Az orvosok szerint, ha a nő betöltötte a 42. évet, már mesterséges megtermékenyítéssel is kicsi az esély. Ha tényleg megváltozna a támogatási rendszer, az úgynevezett in-vitro kezeléssel született gyerekek aránya akár 25-30 %-kal csökkenne.

Nem csupán a költségek riasztóak. Ha ugyanis csak 2 kezelés lesz támogatott, akkor az komoly egészségügyi problémákat is felvet.

Ha a pár úgy jön ide, hogy neki 2 lehetősége van, mindenképpen gyereket szeretne, akkor vissza kell, hogy lépjünk az ezelőtt 6-7 évvel alkalmazott 3 embrió visszahelyezéséhez, amivel újra jön a probléma, ami a hármas ikrekkel együtt járó kockázat, izgalom és a koraszülött ellátási probléma - mondta Dr. Zádori János szülész-nőgyógyász Kaáli Intézet, Szeged.

Pedig az elmúlt 10 év eredményességét éppen az jelzi igazán, hogy az ikerterhességek arányát sikerült leszorítani, a 2006-os kezelések után a Szegeden megtermékenyített anyukák közül senki nem vár hármas ikreket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában