Ország-világ

2007.01.23. 15:19

Federer továbbra is játszmavesztés nélkül menetel

<p><b>Tenisz </b><br><br>A végső sikerre is esélyes Andy Roddick magabiztos győzelemmel jutott be a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokság elődöntőjébe. A hatodik helyen kiemelt amerikai sztár mindössze hat játékot veszített honfitársa, Mardy Fish ellen.


A címvédő és világelső Roger Federer korábbi mérkőzéseihez hasonlóan játszmaveszteség nélkül menetelt be az elődöntőbe. A svájci fenomén a legjobb nyolc között a spanyol Tommy Robredót verte meg közepes teljesítménnyel 2:20 óra alatt úgy, hogy ellenfele 17 nyerő ütésével szemben 42-t ütést mutatott be. A döntőbe jutásért Federer Roddickkal csap össze.
A nőknél Nicole Vaidisova simán nyerte a cseh negyeddöntőt a címvédő Amélie Mauresmót búcsúztató Lucie Safarova ellen, a 2003-as és 2005-ös bajnok Serena Williams viszont alaposan megszenvedett az izraeli Shahar Peerrel szemben: 2 óra 34 perces csatában, a döntő szettet 8:6-ra hozva kerekedett felül 19 éves riválisán.

Eredmények

Férfiak: Roddick–Fish 6:2, 6:2, 6:2. Federer–Robredo 6:3, 7:6 (7–2), 7:5. Nők: Vaidisova–Safarova 6:1, 6:4. S. Williams–Peer 3:6, 6:2, 8:6.
További párosítás, férfiak: Haas (német)–Davigyenko (orosz), Nadal (spanyol)–Gonzalez (chilei). Nők: Sarapova (orosz)–Csakvetadze (orosz), Clijsters (belga)–Hingis (svájci).

Bevált a „sólyomszem”

Hatékonyan mutatkozott be egyébként a tornán a sólyomszemnek becézett számítógépes ellenőrző rendszer. A Grand Slam-torna első hetében a férfiak 79, a nők pedig 44 alkalommal vonták kétségbe a vonalbírók döntését. Előbbieknél az óriáskivetítőkön is látható visszajátszás 39-szer helybenhagyta az ítéletet, 40-szer viszont a reklamálót igazolta. A nőknél 25/19 volt az arány.
A legtöbbször a 2005-ös bajnok Marat Szafin kérte ki a lassítást: három meccsén 11-szer tiltakozott, ebből hétszer alaptalanul.
A főszereplők közül többen továbbra is ellenzik a már a US Openen is debütált vívmányt, idetartozik a világelső Roger Federer is: „Butaság az egész. A mérkőzésvezető így elbújhat a sólyomszem mögé, és a játékosokra háríthatja a döntést, gyakorlatilag folyamatosan kínos helyzetbe hozva őket. De hát a szabály az szabály, így néha én is kikérem a visszajátszást.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában