Ország-világ

2007.01.15. 15:19

Hamarosan dönt az AB a népszavazási kérdésekről

Két-három héten belül megkezdi az Alkotmánybíróság (Ab) a Fidesz és a KDNP népszavazási kérdéseinek a tárgyalását - mondta Bihari Mihály, a testület elnöke hétfőn.

"Hét, plusz két népszavazási kérdés kapcsolódik egymáshoz, vizitdíjtól kezdve kórház-privatizáción keresztül, mezőgazdasági földtulajdon eladása kapcsán a helyben lakók vásárlási joga és a többi. (...) Arra törekszünk, hogy két-három héten belül már a konkrét tervezeteket vitassuk meg, és ha lehet, egy időben, vagy viszonylag egy időben meghozzuk a döntéseket ebben a hét, plusz két, összesen kilenc nagyon frekventált népszavazási kérdésben" - hangsúlyozta Bihari Mihály.

Az Alkotmánybíróság elnöke szerint leromlott a törvényhozás színvonala Magyarországon, a jogszabályalkotáskor sokszor elmarad a szigorú jogászi szakmai kontroll. A testület vezetője példaként a felsőoktatási törvényt említette, amelyet két év alatt háromszor vizsgáltak. Bihari Mihály elmondta: 1.200 folyamatban lévő ügy van a testületnél. Tavaly több, mint 1.500 indítvány érkezett az Alkotmánybírósághoz, négyszázat meghaladó esetben született döntés.

A Fidesz és a KDNP 2006 december elején fordult Alkotmánybírósághoz azokban a kérdésekben, amelyeket korábban az Országos Választási Bizottság (OVB) elutasított. A négy népszavazási kérdés a tandíjra, a vizitdíjra, a nyugdíjasok munkavállalására és a kormánytagok költségvetési hiányért viselt felelősségére vonatkoznak.

A másik három ügyben, a kórházak állami és önkormányzati kézben maradásáról, a gyógyszerek patikán belüli árusításáról és a termőföld családi gazdálkodóknál maradásáról szóló kérdéseket az OVB korábban már hitelesítette, azonban a döntés ellen két magánszemély kifogást tett az Alkotmánybíróságon, így most mind a hét kérdésről döntenie kell a testületnek.

Amennyiben a kérdések népszavazásra bocsáthatósága ügyében végleges döntés született, attól számítva négy hónapon belül kell összegyűjteni legalább 200 ezer hiteles aláírást, ezután az Országgyűlés határozattal dönt a népszavazás kiírásáról, majd pedig az államfő kitűzi a referendum napját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában