Ország-világ

2007.01.12. 15:19

Kedden változik a gyógyszer felírási rendszer

Feszülten készülnek a gyógyszer-támogatási és -felírási rendszer keddi változására a gyógyszerészek és a háziorvosok. A patikusok nem tudják pontosan, mire számíthatnak, milyen szereket írnak majd fel az orvosok, akik viszont csak mától ismerkedhetnek részleteiben a gyógyszerek hatóanyag és ár szerinti új csoportosításával.

Ha az orvosok nem indokolják meg elég alaposan, hogy miért nem a legolcsóbb orvosságot írják fel, szankciókra számíthatnak. Az egészségügyi tárca a szigorítást azzal indokolja, hogy tavaly gyógyszerre annyi pénzt kellett költenie, mint az egész egészségügyi ellátásra. A tavaly kiállított 200 millió receptnek több mint a felén ingyenes gyógyszert rendeltek, ráadásul sokkal drágább szereket, mint a fizetős vényeken.

Beke Zsuzsa, a Richter marketingvezetője szerint a tárca nem egyeztetett velük, ezért nem tudják, mely készítmények iránt nő meg a kereslet, így az ellátási gondokat sem zárja ki.

Keddtől kezdődően az eddig térítésmentes gyógyszerért sok krónikus betegnek 300 forintot kell fizetnie, viszont ingyenesek maradnak a krónikus veseelégtelenség, a veleszületett vérzékenység, a sclerosis multiplex, a HIV-fertőzöttség, az AIDS kezelésére szolgáló szerek.

Fizetni fognak viszont a cukorbetegek, a rákos betegek, a különböző pszichiátriai betegségekben szenvedők, az epilepsziások. A tárca megerősítette: a vizitdíjat akkor is ki kell fizetni, ha csak gyógyszerfelírási céllal keresi fel valaki az orvost.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában