Ország-világ

2007.01.19. 15:19

Kevesebb pénz jut az intézményeknek

Az önkormányzat formálódó költségvetésében az egyik legnagyobb gondot a működési hiány okozza, amely évről évre nő. Ezt a folyamatot szeretnék megállítani, ezért 18 százalékkal tervezik csökkenteni az intézmények költségvetését.

Horváth Ferenc

Az általunk megkérdezett igazgatók megértik a városvezetés törekvését, de úgy látják, egy lépcsőben, érdeksérelem nélkül nem oldható meg költségvetésük ilyen nagymérvű mérséklése.
– Ismert, hogy a város költségvetésének – már a korábbi években is – legnagyobb problémája a növekvő működési hiány volt – mondta [namelink name="Abdai Géza"] alpolgármester. – A bevételek és a kiadások közötti különbséget a korábbi városvezetés hitellel pótolta. Ez azonban nem tartható a végtelenségig, mert előbb-utóbb finanszírozhatatlanná válik a hiány, és akkor sokkal nehezebb helyzetbe kerülnének az intézmények. Arról nem beszélve, hogy kevesebb az állami támogatás, nagyobb szerepvállalásra kényszerítve az önkormányzatokat, amelyek már teljesítőképességük határán mozognak. Ezért kértük az intézményvezetőket, hogy saját hatáskörben, az alapvető feladatok megtartása mellett tekintsék át működésüket és 18 százalékkal csökkentsék tervezett költségvetésüket. Az egyeztetések jelenleg is tartanak.
Az ajánlott 18 százalékos csökkentés például az iskolák esetében több tízmillió forint is lehet. Kérdés, hogy ennyi pénzkiesés nem veszélyezteti-e működésüket, úgy, hogy változatlanul maradnak alapfeladataik is.
– Kétségkívül nehéz helyzetben van az önkormányzat, mert az állami támogatás nem fedezi az oktatási intézmények működési költségeit – jelentette ki [namelink name="Králik Tibor"], a Handler Nándor Szakképző Iskola igazgatója.

– Így volt ez már a korábbi években is. Nem vitatható, egyszer lépni kell. Az új városvezetés szeretné nullára, vagy legalábbis a lehető legkisebbre szorítani a működési hiányt. A mi esetünkben ez azt jelenti, hogy a 420 milliós költségvetésünk – amelyből 30 millió a saját bevétel, tehát 390 milliót érint a csökkentés – több mint 70 millió forinttal lenne kevesebb. Áttekintettük a helyzetet, feltártunk minden tartalékot, ennek ellenére úgy ítéljük meg, egy lépcsőben nem lehet megvalósítani ezt az elképzelést, már csak azért sem, mert feladatfinanszírozás van, és tanév közben nem lehet feladatot elhagyni. Továbbra is tárgyalunk, remélem, mindenki számára elfogadható megoldás születik.
Hasonlóan látja a helyzetet [namelink name="Kovács László"], a Deák Téri Általános Iskola igazgatója is.
– Iskolánk költségvetése több mint 300 millió forint. A 18 százalékos elvonás, vagy nevezzük csökkentésnek, 50 millió forint mínuszt jelent(ene). Mivel a feladatfinanszírozás lehetetlenné teszi, hogy tanév közben változtassunk – erre legfeljebb a fenntartó önkormányzat jóváhagyásával a következő oktatási ciklusban kerülhet sor –, egyelőre nem látjuk a kiutat. Osztályaink jelenleg is magas létszámmal dolgoznak, tehát összevonásukra sem kerülhet sor. Takarékoskodni a dologi kiadásokkal lehetne – karbantartás, festés –, de ez előbb-utóbb visszaüt. Érdeksérelem nélkül nem karcsúsítható a költségvetés. Úgy gondolom azonban, hogy még nem zárult le minden út, és valamilyen kompromisszumos megoldást találunk. Természetesen az önkormányzatnak – mint fenntartónak – joga és lehetősége meghatározni a feladatainkat. Bármilyen döntés is születik, végrehajtjuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában