Ország-világ

2007.01.12. 15:19

Kilenc éve született Szegeden a lombikbébi

Kaczur Krisztián kilenc éve, 1998. január 12-én délelőtt, 9 óra 55 perckor született Szegeden az akkor még önálló orvosegyetem nőgyógyászati osztályán. A kisfiú volt az első lombikbébi Szegeden. A szegedi Kaáli Intézet módszereinek segítségével azóta több mint 1300 gyermek jött világra.

Horváth Levente

Hű, de pici voltam! - méregeti magát Krisztiána kilenc évvel ezelőtti képen. Fotó: Frank YvetteA nagymamának megcsörrent a telefonja. Erzsike néni remegő kezekkel emelte fel a kagylót. A veje hangját hallotta: „Fél egykor kapcsolja be a tévét, benne lesz az unokája!" A nagyszülők a képernyőt nézve sírtak örömükben. Egy újszülött kisfiút, az unokájukat mutatták: az első szegedi lombikbébit, Kaczur Krisztiánt.

A legtöbb ember természetesnek tekinti a gyermekáldást, ugyanakkor vannak párok, akik külső segítség nélkül nem válhatnak szülővé. Ha a gyermek utáni vágy nem teljesülhet a hagyományos módszerekkel, akkor szakorvosok segíthetnek a meddőség okainak feltárásában.

Megtermékenyítés

Ma már a társadalom számára is elfogadott a mesterséges megtermékenyítés: Magyarországon évente hatezer lombikbébi-kezelést végeznek el. Így hazánkban egy-egy évben 1500-1800 lombikbébi születik.

Az első szegedi lombikbébi, Kaczur Krisztián 1998. január 12-én 9 óra 55 perckor született a SZOTE nőgyógyászati klinikáján. A kisfiú 3250 grammal és 50 centivel érkezett meg. A csecsemő a szegedi Kaáli Intézetben fogant meg mesterséges megtermékenyítéssel.

A korabeli címlapfotóKrisztián édesanyjának, Kaczur Lajosné Évának korábban volt egy nőgyógyászati műtéte, ami meggátolta a hagyományos teherbeesés lehetőségét. A fiatalasszony hat éven keresztül próbálkozott különböző módszerekkel: a peteérés gyógyszeres támogatásával és több mesterséges megtermékenyítéssel, amikor rátalált a szegedi Kaáli Intézetre. A tégelyben egyesítették az apai és az anyai sejteket. Az életképes embriót május elsején ültették be az anya méhüregébe, ahol az megtapadt.

– Két hét múlva közölték, várandós vagyok. Hihetetlen örömet éreztünk – emlékezik kismama korára Éva. – Január 21-ére voltam kiírva, de Krisztián másképp gondolta és kilenc nappal korábban megismerkedett a világgal.

Apás szülés

Minden komplikáció nélkül zajlott le az apás szülés.
– Már a terhesség is teljesen zavartalan volt és orvosi szempontból a szülés sem számított nehéznek. A kismama fájásai hajnali háromkor jelentkeztek és négyre már a klinikára értek. A baba 10 óra előtt néhány perccel született meg. A gyermekágyban is csak a szokásos sárgaság jelentkezett, de pár nap alatt az is elmúlt – gondol vissza a szülést levezénylő orvos professzor, Daru József.

Amikor Krisztiánt az anyukával együtt kitolták a szülőszobából mindenki a kis jövevény csodájára járt. Tévériporterek és újságírók adták egymásnak a kilincset: a Délmagyarország már másnap, január 13-án címlapon számolt be az első szegedi lombikbébi születéséről.

Tízéves a szegedi Kaáli Intézet

A szegedi Kaáli Intézet 1997. február 4-én nyitotta meg kapuit. A kezdetek óta 2007 januárjáig 1325 gyermek született meg a szegedi intézet kezeléseinek eredményeképpen. A 2004-es kezelésekből 150 sikeres szülést regisztráltak. Ebből 110 esetben egyes szülés zajlott le, 40 szülésnél ikrek látták meg a napvilágot. A múlt évben 627 kezelést végeztek el. Így idén 171 anyuka egy babát vár, míg 18 terhesség esetében ikrek születnek majd. Egyébként országosan évente 6 ezer lombikbébi-kezelést végeznek el, amelynek eredményeként 1500-1800 szülést vezethetnek le. Magyarországon tizenegy helyen végeznek lombikbébi-kezelést. Szegeden, a Kaáli Intézetben két nőgyógyász szakorvos, két aneszteziológus, három diplomás biológus és tízfős szakszemélyzet dolgozik. A költségekről annyit, hogy jelenleg az egészségpénztár öt kezelést finanszíroz. Ha a párok kivizsgáltan, vagyis leletekkel érkeznek, akkor a 12 ezer forintos első konzultációs díj mellett csak a gyógyszerek árát kell fedezniük, ami további 50-100 ezer forintot jelent. Az Amerikai Egyesült Államokban a hasonló kezelésért több mint 10 ezer dollárt kell fizetni. 

Nem titok

Ma már az emberek tájékozottabbak a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatban. A kezelésre jelentkező párok kilencven százaléka nem érez ellenállást, bízik a módszerben. Zádori János, a szegedi Kaáli Intézet szülész-nőgyógyásza szerint általános probléma, hogy a nők manapság későbbre tolják a gyermekvállalás időpontját.
– Az életkor előre haladtával csökken a teherbeesés esélye. A felmérések szerint egy 36 éves egészséges nőnek fele annyi esélye van természetes úton teherbe esni, mint egy tíz évvel fiatalabbnak – magyarázza az orvos.

A nagy felhajtás után nyugodt évek következtek Krisztián életében. A boldog anyuka a gyermek hatéves korában beszélt először Krisztiánnak a születése körülményeiről. A most másodikos, nyurga fiúcska nem is lepődött meg azon, amikor kijelentettük, hogy ő már biztosan tudja, hogy nem a gólya hozza a gyerekeket.
– Dehogynem – kacsint ránk cinkosan Krisztián – Dumbót is a gólya hozta...

Krisztián pénteken ünnepelte a kilencedik születésnapját, így szerkesztőségünk is meglepte egy tortával. Örült az ajándéknak és érdeklődve vizsgálgatta azokat a fotókat is, amelyeket lapunk a születésekor készített.
– Hű de pici vagyok! – méregeti magát a képeken a hüvelyk- és mutatóujjával.

A kisfiúnak a matek a kedvenc tantárgya, gyakran számtanozik a nagypapával. Imre bácsi a közös olvasást és a nyelvtant sem hanyagolja el, mert mint mondja nagy zsivány az unokája.
– Az apja formáját viszi, de az akaratossága az anyjáé – állapítja meg a nagypapa.

Krisztián – mint a többi kisfiú – nagyon szeret focizni, számítógépezni és legózni. De azt is elárulja: az első ovis szerelem egy éven át tartott. Miután a kislány kinőtte az óvodát, Krisztián egy csokor virággal lepte meg a ballagáson, majd az anyukája előtt kijelentette: „Soha többé nem leszek már szerelmes."

Mi, felnőttek biztosan tudjuk: lesz még. És csak kívánhatjuk, hogy azt is megtudja, hogy mi is a szerelem gyümölcse, a gyermekáldás.


A meddőség

A kezelés indoka a módszer elindulásakor a nőnél a kétoldali petevezeték elzáródása volt, de ma már a férfi alacsony spermiumszáma esetén is létezik megoldás. Hazánkban a felmérések szerint a párok közel 15 százaléka meddőségi problémával küzd. A meddőség nagyjából hasonló arányban vezethető vissza a női, illetve férfi testében keresendő okra. De az orvosok a meddőséget minden esetben egy pár problémájaként kezelik. A stressz is jelentősen befolyásolhatja a termékenységet. A meddő párok egy részénél semmilyen szervi, hormonális vagy immunológiai eltérést sem lehet kimutatni. Ezt az orvosok ismeretlen eredetű meddőségnek nevezik. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában