Ország-világ

2007.01.10. 15:19

Ladányi Zsuzsanna új Schéner-univerzuma

Egyedülálló alkotói páros, amit Schéner Mihály, Kossuth-díjas festőművész és életművének gondozója, Ladányi Zsuzsanna képez. A most megjelent, sokadik Schéner-könyv, a Festés közben, nemcsak bemutatja, hogyan is alkot a művész – hanem új értékeket hoz létre. Persze nem előzmények nélkül.

Farkas Csaba

Ladányi Zsuzsanna még rádiósként került kapcsolatba a Szegeden gyakran tartózkodó Schéner Mihállyal. Interjút készített vele a Krónikának, s a művészt nagyon meglepte: alig pár perc alatt tökéletesen sikerült összefoglalnia munkássága, törekvései lényegét. Ez a profizmus, ugye. Így kezdődött az együttműködés, és Ladányi Zsuzsanna mára nemcsak szerkesztője, sajtó alá rendezője a Schéner-köteteknek – hanem igazi társszerző. A Ladányi Zsuzsanna közreműködésével létrejött Schéner-könyvek vonulata nagy „interjúmonográfiával" indult, majd jött a Kézkivirágzások című mű. Az Inferno témája a pokol, variációk pokolra, az elképzelt, „egyezményes" pokoltól a mindennapi élet apró poklaiig. A mester szerint a jó s a rossz nem elválasztható, a jót is csak föl lehet ismerni, ha a rossz kijelöli határvonalait.

A négykötetes Játékfundamentum: játékos művészeti alkotások sora, határozott népi beütéssel. De nem lezárt, „befejezett" népiségről van szó, hanem egyediséggel-egyéniséggel életre keltett népiségről. Ahogyan Bartók egyediesítette a népzenét – úgy tesz Schéner a vizuális népi hagyománnyal.

Az összegző jellegű Boldogságbetakarítást követi a most megjelent, Festés közben című kötet. Mikor Schéner alkot, csak úgy szórja a legkülönbözőbb szóbeli, az ihlet pillanatnyi varázsában megszülető bölcsességeket, melyek meg is semmisülnének kimondásuk pillanatában, soha többé nem jőve elő – ha nem lenne ott a mindezt lejegyző, kérdéseivel a művészt ösztönző, a kimondottakat végleges formába öntő Ladányi Zsuzsanna.

Csakhogy Zsuzsanna ott van – s ennek a magyar és az egyetemes emberi kultúra látja hasznát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában