Ország-világ

2007.01.04. 15:19

Lázadás a beteges nőkép ellen

A közeljövõben Testi mesék címmel az m1-en induló új egészségügyi mûsor vezetõjeként láthatjuk viszont a képernyõn.

Soma Mamagésa új oldaláról mutatkozik be: a reklámfilmekben és a kifutókon látható idealizált nőkép, a kórosan sovány szépségeszme ellen emelte fel a szavát és indított mozgalmat, mert nőtársai jelentős részére rombolóan és negatívan hat korunk trendje. A közeljövőben pedig Testi mesék címmel az m1-en induló új egészségügyi műsor vezetőjeként láthatjuk viszont a képernyőn.

A beteges soványság idealizálása és a manipulált nőkép ellen emelte fel szavát, és vonult az utcára több száz nőtársával egyetemben a közelmúltban Budapesten Soma Mamagésa. A tömeg a Hősök terén kezdte tüntetését, majd közösen, transzparensekkel felszerelkezve sétáltak végig az Andrássy úton. És hogy megyénkben miért érdekelhet ez bennünket? Mert olyan problémára hívták fel a figyelmet, amely sajnos a civilizált világ nőtagjainak többségét érinti, beleértve bennünket is.

Kifutók nőideálja

 Tiltakoztak a beteges, természetellenes soványság dicsőítése, és a média által is gerjesztett üzenet ellen, miszerint: aki nem a trendnek megfelelően néz ki, az csökkent értékű. Az énekesnő céljaez esetben az volt, hogy ráébressze nőtársait arra: a jelenlegi mesterkélt és kórosan sovány szépségideál mennyit árt a léleknek és az önbecsülésnek. Nagyon sok nő ugyanis kevesebbnek érzi magát attól, hogy nem hasonlít a plakátokon, a reklámfilmekben, a videoklipekben és a kifutókon látható nőideálokhoz.

Csont és bőr

– Öt hónapos koplalás után egyik barátom tizenhat éves lánya anorexiás lett, Paris Hiltonnak képzelte magát, majd a közelmúltban öngyilkosságot kísérelt meg. A csont és bőrre lefogyott lány ma már szerencsére pszichoterápiás kezelést kap. Egy Londonban élő kedves barátnőmnek pedig hullik a haja, és több hónapja kimarad a menstruációja, ő is anorexiás lett az éhezéstől – sorolja személyes tapasztalatait Soma, aki évekkel ezelőtt döntött úgy, hogy elfogadja önmagát olyannak, amilyen. Mint mondja, ilyen alkatú gimnazista kora óta, mértékkel szereti a jó magyaros ételeket – telefonos beszélgetésünk alatt is éppen főzött –, és bizonyos ételeknél előfordul, hogy nem olajjal, hanem zsírral főz. – Hihetetlen izgalmas korban élünk: az önismeret és a spirituális felébredés idejében vagyunk, soha még ennyi könyv és információ nem állt az ember rendelkezésére, hogy fejlesztve önismeretét megvédje magát a káros manipulációktól és a negatív hatásoktól. Óriási a romboló kísértés és a választás lehetősége: egyszerre hatnak és késztetik az embert arra, hogy vállaljon felelősséget a sorsáért – részletezi Soma tőle talán kissé szokatlan komolysággal. Rossz iránynak tartja, ha egy negyvenéves nő – legyen akár művész is – ne tudjon a korával, a szarkalábaival és a ráncaival kibékülni, plasztikai sebésznél korrigáltassa arcát és kebleit. Az életkorunk a karakterünkhöz és az egyéniségünkhöz tartozik, egyik legbecsesebb kincsünk.

Ismét a tévében

– Minden ilyen hiszékeny nő a kozmetikai cégek reklámhadjáratának áldozata, a hölgyek elé állított szépségideál ára busás hasznot, elképesztő dollármilliárdokat hoz ennek az iparágnak – folytatja okfejtését az énekesnő, aki új szerepkörben látható a m1-es csatornán: december 16-tól minden szombaton Testi mesék címmel Szántó Dáviddal együtt műsort vezet. Ez az este hatkor kezdődő program egyfajta önismereti show-műsornak készült, amelyben testünk-lelkünk működésével, illetve a legáltalánosabb betegségekkel kapcsolatos információkkal foglalkoznak. Az első adásban a szem került górcső alá. E műsor, és természetesen Soma is, azonban nem csak a nőket várja majd a képernyő elé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában