Ország-világ

2007.01.22. 15:19

Megfiatalodott a gépjárműpark

A Csornai Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságon az elmúlt évben csökkent a vonulások száma, ugyanakkor a műszaki fejlesztések terén jelentős előrelépés történt

Haszonits József

A csornai tűzoltóság elmúlt évi munkáját összegezte a Kisalföldnek a parancsnok, Rácz Imre alezredes. Kiderült, hogy a tűzoltóknak tavaly 249 esetben kellett kivonulniuk, ez az előző évihez, sőt, az utolsó évek átlagához is csökkenést jelent.
Rácz alezredes szerint a korábbi évek tendenciája most is érvényesült, hisz amíg a tűzesetek száma (105) csökkent, addig a műszaki mentések száma (94) növekedett. Más egységeknek 50 esetben nyújtottak segítséget a csornai tűzoltók.
– A nyári betakarítást is beleértve nagy kiterjedésű, jelentős anyagi kárral járó tűzesetről nem tudok beszámolni – jelentette ki a parancsnok. – Viszont annál több súlyos közlekedési balesetnél kellett feszítővágó berendezéssel beavatkoznunk a 85-ös és a 86-os főutakon. Az elmúlt évben, csakúgy, mint korábban, a műszaki mentéseink több mint 60 százalékát tették ki a közúti balesetek.
Rácz Imre elmondta: a fejlesztéseket tekintve eredményesnek mondható a 2006-os esztendő. Kicserélték a magasból mentőt. Igaz, hogy ugyanolyan IFA DL 30-as típusra, mint a korábbi volt, de ez lényegesen fiatalabb és jobb műszaki állapotú, mint az elődje volt. A gyorsbeavatkozó gépkocsit egy Fiat Ducato váltotta. Ezeket a fejlesztéseket a saját költségvetésük terhére valósították meg. Ezenkívül realizálódott a 2003-ban benyújtott pályázat és kaptak egy Renault Kerax típusú vízszállítót, aminek önrészét a fenntartó csornai önkormányzat biztosította a működési területük településeivel együtt. Így a parancsnokság gépjárműállományának átlagéletkora a felére csökkent.
– A tűzvédelmi hatósági ellenőrzéseinket az éves ütemterv szerint végrehajtottuk – tette hozzá az alezredes. – Szakhatósági ügyintézésünk folyamatos volt, az ügyek száma közel azonos az egy évvel korábbival. Az ügyintézési határidőket betartottuk, az állampolgároktól negatív észrevétel nem érkezett.
– A feladatainkat az előző évivel azonos állománytábla szerinti létszámmal hajtottuk végre. Év közben hárman távoztak a parancsnokságról, három embert pedig augusztusban felvettünk. Fontos, hogy a munkatársak közül senki sem szenvedett szolgálati balesetet, és fegyelmi határozatot sem kellett kiszabni.
Rácz Imre a gazdálkodás kapcsán megjegyezte, hogy a központi költségvetés által a dologi és személyi kiadásokra adott pénz nem emelkedik. Ugyanakkor a közüzemi díjak és az energiahordozók árának, valamint az állomány személyi juttatásainak növekedése a csornai tűzoltó-parancsnokságot sem kerülte el. Ennek ellenére az egész évi következetes, ésszerű és takarékos gazdálkodás eredményeként az anyagi helyzetük stabil.
A jövőről megtudtuk, hogy pályázat benyújtását tervezik egy középkategóriás gépjárműfecskendőre. Ezenkívül az idei év jelentős feladata lesz még az állomány védőruha-ellátottságának javítása, mivel a régebbi Sattler típusú védőruhák elhasználódtak, így azok cseréje elengedhetetlen lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában