Ország-világ

2007.01.22. 15:19

Mégis kapnak kedvezményt az utazgató diákok

A nappali tagozatos felsőoktatásban résztvevő hallgatók 50 százalék kedvezményt kapnak május 1-jétől a vasút, autóbusz és HÉV jegyek vásárlásakor azokhoz az utazásokhoz, amelyek nem az iskola és a lakhelyük között történnek. Erről állapodott meg a közlekedési minisztérium a diákok képviselőivel.

A kormány korábban azt tervezte, hogy egyáltalán nem kapnak kedvezményt a hallgatók ezekre az utazásokra. A szaktárca államtitkára elmondta: a létrejött megállapodás a 2007. évi költségvetésben fogyasztási árkiegészítésre szánt 120 milliárd forintos keretösszegen belül maradt. Ez már a minisztérium számára előírt 10 milliárd forintos megtakarítással együtt kalkulált összeg - tette hozzá Garamhegyi Ábel.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, Miskolczi Norbert a megállapodást követően közölte: sikerként könyvelik el, hogy az esti tagozatos tanulók minden utazására, és a levelező tagozatos tanulók az iskola-lakhely közötti utazásaikra a jegyet 50 százalékos kedvezménnyel vehetik meg, bár ezért cserébe a nappali felsőoktatásban részvevők iskola-lakhely közötti utazásaik bérletére 90 százalék helyett csak 67,5 százalék kedvezményben részesülnek.

A megegyezés része az is, hogy a nappali tagozatos tanulók a középiskola befejezéséig egyéb utazásaikra, illetve az esti tagozatos tanulók a vásárolt bérletek árából 67,5 százalék kedvezményt érvényesíthetnek májustól. Jelenleg az előző kategóriában nincs kedvezmény, míg az utóbbi kategóriában az autóbuszra 86, míg a vasútra és HÉV-re 90 százalékos kedvezményt lehet igénybe venni, vagyis az esti tagozatos hallgatóknak a 67,5 százalékra mérsékelt kedvezmény miatt a bérlet többe fog kerülni májustól, mint jelenleg.

Ehhez hasonlóan többe fog kerülni a nappali tagozatos egyetemi, és főiskolai hallgatók bérlete is, ha a tanintézmény és lakhelyük között utaznak.

A GKM infrastruktúráért felelős szakállamtitkára kiemelte, hogy bár megállapodtak a HÖOK, az Oktatási Minisztérium, és a Doktoranduszok Országos Szövetsége képviselőivel, ám az egyeztetési folyamat nem áll le, tovább dolgoznak azon, hogy közösen határozzák meg: az állam szerepe meddig terjedjen a felsőoktatás támogatásában.

Az új kedvezményrendszer új törvényeket igényel

Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke hozzáfűzte: szó volt a tárgyaláson arról is, hogy 2008 szeptember 1-jéig a felek közösen kidolgoznak egy új utazási kedvezmény rendszert. Elmondta azt is, hogy a május 1-jén életbe lépő új kedvezményrendszer, utasforgalmi, utazásszokási felméréseken, lakhatási és szociális támogatási adatokon alapul.

A HÖOK elnöke kiemelte, hogy a hátrányos helyzetű, és a nagycsaládos tanulók plusz kedvezményeket is igénybe vehetnek, amiről a kormány a következő napokban dönt. Az OM által kidolgozandó plusz utazási kedvezmények az érintett kör számára várhatóan szeptember 1-jén lépnek hatályba.

Felsmann Balázs elmondta: ahhoz, hogy a hétfőn megkötött megállapodás szerinti utazási kedvezmények hatályba tudjanak lépni májusban, 3 törvényt, 4 kormányrendeletet, és 3 minisztériumi rendeletet kell módosítani. Utalt arra, hogy a fogyasztói árkiegészítésre szánt 120 milliárd forintos idei összegből mintegy 45 milliárdot tesznek ki a hallgatói, tanulói kedvezmények.

hirado.hu/MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában