Ország-világ

2007.01.29. 15:19

Nem hagyják magukra a falvakat

Turizmusfejlesztés, közös gazdaságfejlesztési stratégia, az oktatás helyzete, valamint az informatika is szóba került a Sopron–Fertőd kistérségi társulás legutóbbi elnökségi ülésén.

P. Horváth

Fertőszentmiklóson tartotta meg a Sopron–Fertőd kistérségi társulás elnöksége a legutóbbi ülését, pontosabban kötetlen, napirendi pontok nélküli megbeszélését, együtt gondolkodását. A vezetőség azzal a nem titkolt szándékkal találkozott Fertőszentmiklóson, hogy „kimozduljon” Sopronból.
A megbeszélés egyik fontos témája volt a turizmusfejlesztés. Bihari István, a társulás irodavezetője szerint nagy szükség van az összefogásra. – Térségünkben sok és érdekes látnivaló van. El kell érnünk, hogy az idelátogatók több napot töltsenek el nálunk – mondta el az irodavezető. – A kulturális programoknak, kínálatoknak egymásra kell épülniük. A kistérségi társulás úgy tud ebben közreműködni, hogy segít a szervezésben, a kiadványok megjelentetésénél, pályázatok közös benyújtásánál.
Hasonlóképp fontos terület a gazdaságfejlesztés. Az előttünk álló hét év anyagi forrásai nagy lehetőséget jelentenek a településeknek. Összefogásra lesz szükség, ugyanis az európai uniós és hazai fejlesztési források a több települést, illetve az egész kistérséget magában foglaló pályázatokat részesítik előnyben.
Összegezték a fejlesztési elképzeléseket, így azt is, hogy a kistérség két városában és a falvakban melyek a legfontosabb teendők, és ehhez kell majd pályázati forrásokat keresni. Térségünk az országos átlaghoz képest jobb gazdasági helyzetben van, ugyanakkor a kistérségen belül az egyes települések között jelentős eltérések mutatkoznak. A cél az, hogy a dinamikus fejlődésre képes térségeknek további lendületet adjunk, de az elmaradottabb, hátrányos helyzetű falvak helyzetét, kilátásait is javítsuk. A konkrét helyzet, adottságok alapján dől el, hogy az iparfejlesztés, a szolgáltatások, a turizmus vagy a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztése jelentheti a perspektívát az egyes településeknek.
– Az önkormányzatoknak jövő hét szerdáig kell nyilatkozniuk arról, hogy az iskolát milyen formában kívánják működtetni – tette hozzá Bihari István. – Az átalakulási folyamat a következő évben lezárul. A kistérség a hosszabb távon fejlődőképes, életképes iskolák fejlesztését helyezi előtérbe. Azokon a helyeken, ahol megszűnik a felső tagozat, a gyerekek iskolába történő utazásának megszervezésénél tudunk segítséget nyújtani.
A kistérség a következő tanácskozását várhatóan február közepén tartja meg, amelyen az érintett 39 település vezetői vesznek részt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában