Ország-világ

2007.01.22. 15:19

Nem Sopronban, Győrben csörög a 104-es hívása

Folytatás az 1. oldalról.

Gosztonyi


A Kisalföld úgy tudja, az átállás óta eltelt két hét tapasztalatai nem mondhatók kedvezőknek. Az egyik győri diszpécser félrehallása következtében például megtörtént, hogy nem létező utcába küldték volna a soproni mentősöket. A győrieknek bő tíz percükbe került a helyszín pontosítása, annak közlése. Rossz belegondolni, mi történt volna, ha egy életveszélyesen megsérült emberhez hívták volna akkor a mentőket.

Nehézkes a kórház

értesítése is


Amíg a soproni mentőállomáson vették fel a segélyhívásokat, belső telefonhálózaton keresztül már rögtön a mentés vagy a szállítás megkezdésekor értesíteni tudták az Erzsébet-kórház adott osztályát, ahol szakszerű előkészületeket tehettek a beteg fogadására. A győri diszpécserközpont közbeiktatásával ennek a gyorsaságnak most vége, a győrieknek nincs belső hálózatuk a soproni kórházhoz. Kénytelenek hát a központi számokat hívni, ami néha késedelemmel jár együtt. Úgy tudjuk, a két hét alatt előfordult, hogy a soproni mentősök előbb érkeztek a sérülttel a kórházba, mint az osztály értesítést kapott volna a győriektől a balesetről.
A betegek, sérültek elsődleges ellátásáról van szó, ezért is fontos, hogy a gondok csak átmenetiek legyenek. A szakmai szempontok ugyanakkor azt diktálják, hogy az ideális megoldást mégiscsak a kórház sürgősségi osztálya, a mentők és a központi ügyelet közös diszpécserközpontja jelentené.

Közös cél a legrövidebb idejű kiérkezés

– Megyénkben ettől az évtől kezdődően Győr lett az irányítás központja, ide futnak be a 104-es hívások, illetve itt fogadják a betegszállítások rendelését – mondta mindezzel kapcsolatban [namelink name="Fogarasi Zoltán"] megyei vezető mentőtiszt.

– Szerencsére a Kisalföld napilap sikeres kezdeményezésének köszönhetően minden futó kocsin helymeghatározó GPS-készülék segíti a helyszínre érkezési idők lerövidítését. A közeljövőben egy átfogó fejlesztés során a mentőszolgálat rádiós rendszere megújul, ezáltal még jobb vételi lehetőséget biztosítunk az irányítás és a kocsik között. Reméljük, ez kiküszöbölheti az esetleges félrehallásokból eredő problémákat, amelyek szerencsére ritkák, miként a rosszul felvett adatok is. Ha ilyen előfordul, a helyismerettel rendelkező kollégák korrigálhatják a megadott címet. A cél továbbra is a lehető legrövidebb időn belüli kiérkezés.

Nincs mód helyi

diszpécserközpontra


– A 104-es hívásokat Győrben a nap minden percében három, a szállítási felvételeket két szakember végzi. A segélyhívásokat pontos címmegjelöléssel, egyszerű, de célratörő kikérdezés után a rászorulóhoz legközelebbi mentőegységnek továbbítják, figyelembe véve, hogy mindig a legmagasabb színvonalú ellátást kapja meg a beteg – tette hozzá a megyei vezető mentőtiszt. – Megjegyzendő, hogy a városi (hatjegyű) vonalon ezután is elérhetők a mentőállomások. Amennyiben nem tartózkodik bent mentőegység, a hívás a negyedik csöngetés után automatikusan Győrbe irányul. Bevetési központunkban minden kórház, sürgősségi osztály elérhetősége megtalálható. Ettől függetlenül a kórházak értesítése gyakran valóban időigényes a házi közvetlen vonalak, illetve a városi számok foglaltsága miatt. – A soproniak „közös diszpécserközpontjának” létrehozását a közeljövőben nem tervezi az Országos Mentőszolgálat – zárta [namelink name="Fogarasi Zoltán"].

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában